12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zodpovědné otcovství a postoj rytíře

16. 2. 2016

|
Tisk
|

Papež František nás ve Svatém roce vyzývá ke skutkům milosrdenství.

Vydání: 2016/8 Bratře, konečně spolu!, 16.2.2016, Autor: Jan Graubner

Příloha: Hnutí pro život ČR


Mezi nimi jmenuje vyučování nevědomých i napomínání hříšníků. Ostatně to žádá od nás i sám Pán Ježíš, když říká: Když tvůj bratr zhřeší, jdi a pokárej ho. Dá-li si od tebe říci, svého bratra jsi získal.
A svatý Jakub píše: Kdo odvrátí hříšníka od bludné cesty, zachrání jeho duši od smrti a přikryje mnoho hříchů. – V dnešní době je mnoho lidí, kteří nevědí o vážnosti hříchu potratu nebo díky veřejnému mínění mají v této věci otupělé či bludné svědomí.
Veřejné skutky lásky
Proto vidím veřejnou akci, která upozorní na tento problém, jako skutek lásky. Zároveň jistě hodně záleží na způsobu, který se nespokojí jen s tím, že se hlasitě křičí, ale hledá vhodnou cestu, která usnadní přijetí tvrdé pravdy a také nabídne pomoc, doprovázení a podporu. Je třeba zachovat taktnost k těm, kteří si nesou v této oblasti těžká zranění, ale přesto jasně pozvednout svůj hlas. Předem je třeba takovou věc promodlit – ochota přijmout pravdu a změnit myšlení vyžaduje Boží milost. Někteří doporučují modlit se k andělu strážnému hříšníka, aby on sám mu vnukl myšlenku obrácení.
Skutečný chlap umí podpořit
Potrat se často spojuje jen s matkou a zapomíná se na význam otce, bez něhož by se žádná žena nedostala do takové situace. Pokud je otec skutečným mužem, neutíká zbaběle od toho, co způsobil. Pokud není sobcem, ale milujícím partnerem, snaží se ženu podržet a podpořit. Pokud je skutečný chlap, umí podpořit i své kamarády k zodpovědnému otcovství a postoji rytíře ochotného nést strádání a námahu kvůli dámě.
Ukázat lásku, ne siláctví a násilí
Vymírající Evropa by nemusela mít takový strach z přistěhovalců, kdyby nechala narodit se všechny počaté děti. K tomu ovšem potřebuje muže schopné oběti a hrdé na svou vlast, kteří ukážou svou lásku ne siláckými slovy či násilím, ale věrností rodině a dobrou výchovou další generace.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou