26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pomoc po tragických sesuvech půdy v Guatemale

3. 11. 2015

|
Tisk
|

Jeden z nejhorších sesuvů půdy v Guatemale se stal 1. října letošního roku. Silné deště strhly ve čtvrtek v noci balvany a bláto na vesnici El Chambray nedaleko hlavního města. 

Vydání: 2015/45 Medaili Za zásluhy dostal i biskup, 3.11.2015

Příloha: ČESKÁ BIBLICKÁ SPOLEČNOST - DNY BIBLE

Ve vesnici žilo přibližně 600 obyvatel ve 125 domech. Stavby brzy přikryl až patnáctimetrový zával. „Stovky lidí zůstaly pohřbeny pod tunami půdy,“ uvedl vedoucí záchranných prací Sergio Cabaňas. „Našli jsme celé rodiny, zhruba třetinu mrtvých tvoří děti,“ dodal.
V médiích se objevily fotografie a videa drásající srdce. Záchranáři našli celé rodiny mrtvé, matky se snažily ochránit své děti. Zasypán byl kostel s dvaceti věřícími na bohoslužbě.
Na 400 přeživších bylo evakuováno do provizorních přístřešků. Do pátrání se zapojilo 1 800 vojáků, hasičů i místních obyvatel. Mezi dobrovolníky byli zaměstnanci Guatemalské biblické společnosti, kteří přijeli na místo, aby lidem nabídli pomoc a útěchu. Jeden z nich Henry Ramirez vzpomíná, že když nabízel Písmo svaté, modlitby a útěchu, obklopil ho zástup lidí postižených katastrofou.
Guatemalská biblická společnost vybízí věřící na celém světě k modlitbám: aby Boží slovo přineslo povzbuzení a sílu těm, kteří přežili, za moudrost pro guatemalské úřady, aby se jim podařilo najít nové domovy pro tyto rodiny, aby biblická společnost v Guatemale byla přínosem v této obtížné situaci.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou