26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Konečně můžeme hlasovat: pro knihy

27. 10. 2015

|
Tisk
|

Čeští politici nám letos dopřáli spoustu hádek a napětí, ale žádné volby. Skutečně: letos jsme nehlasovali ani do sněmovny, ani do senátu, ani do obecních zastupitelstev. Tuto chybu napravuje anketa Kniha čtenářů Katolického týdeníku. Hlasovat v ní můžete právě teď.

Vydání: 2015/44 Nové tóny ze synody, 27.10.2015, Autor: Jan Paulas Aleš Palán

Příloha: Kniha čtenářů 2015

Touto nadsázkou chceme poukázat na to, že podobně jako v politice, i v anketě KT o výsledcích rozhodují jedině občané, potažmo čtenáři. Vítěze neurčují žádné odborné komise ani expertizy. Jde o názor lidí. Právě to a nic jiného nabízí Kniha čtenářů KT. Výsledkem hlasování není nejkvalitnější kniha (i když jí může být; kdo to ale posoudí?), výsledkem je kniha nejoblíbenější. A vybíráte ji vy. Žijeme v době všemožných anket a žebříčků. Soutěží se nejen v disciplínách exaktně změřitelných (kdo doskočí dál, kdo vstřelí víc branek), ale i v těch, kde jde primárně o názory – někdy odborně podložené, jindy vysloveně laické. Jde tu o různé způsoby hodnocení – i Katolický týdeník kromě podzimní Knihy čtenářů přináší na jaře Dobrou knihu, v níž vybírají vítěze oslovené osobnosti.
Každý autor a každý nakladatel dělá knihy pro čtenáře – jinak by je přece nevydával a nechal si je doma v šuplíku či v počítačové paměti. Autor často nechce dosáhnout oblíbenosti své práce za každou cenu, na zpětné reakci mu ale záleží. Chce svou knihu nabídnout, upozornit na ni. To se děje primárně pomocí reklamy a marketingu. Když to však udělají přímo čtenáři, je to o to cennější.
Právě takový je hlavní účel ankety Kniha čtenářů KT. Ukázat na dílo, které by jinak třeba zapadlo. Připomenout, že dobré knihy vycházejí a jsou nám k dispozici. To, že se blíží Vánoce, je jen třešničkou na dortu.
Hlasovat můžete zde
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou