26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Deset let obnovené tradice ve Staré Boleslavi

27. 9. 2012

|
Tisk
|

Národní svatováclavskou pouť ve Staré Boleslavi od jejího vzniku v roce 2003 tvořil někdejší pražský arcibiskup, kardinál MILOSLAV VLK. V roce 2009 k ní do Staré Boleslavi doprovázel Svatého otce Benedikta XVI., aby krátce nato úspěšné dílo předal svému nástupci na svatovojtěšském stolci. V roce 2010 byl jmenován čestným občanem města Brandýsa nad Labem – Staré Boleslavi, a ač letos svátek národního patrona oslaví za hranicemi, zůstává podle svých slov s tímto poutním místem duchem i srdcem spjat.

Vydání: 2012/39 Sv. Ludmila odcestovala do Moskvy, 27.9.2012, Autor: Jiří Macháně

Příloha: Perspektivy

Národní svatováclavská pouť má desáté výročí. Jak to tehdy začalo, čí to byl nápad a kdo za svatováclavskou poutí stojí?

Byl jsem zván do Staré Boleslavi na svátek sv. Václava a viděl jsem, že tam chodí hodně poutníků. A tak nás, společně s manžely Novákovými, velmi aktivními lidmi ze souměstí Stará Boleslav – Brandýs nad Labem, napadlo, že by se na toto poutní místo mohla přinést v den svátku také lebka sv. Václava a že bychom slavnosti dali celonárodní rozměr. Postupně se celá akce rozrůstala: v předvečer svatováclavské pouti se konal koncert, přicházeli politici, lebku začala doprovázet Hradní stráž. Vše se rozvinulo díky spolupráci na rovině církevní, místní i státní. Svatováclavské slavnosti nás inspirovaly i k dalším akcím, jako jsou svatováclavské kolokvium, z něhož vyšel rozsáhlý sborník, a potom výpravná svatováclavská výstava. To se uskutečnilo při příležitosti tisícího výročí narození sv. Václava – a vrcholem všeho pak samozřejmě byla návštěva papeže Benedikta XVI.

Zmínil jste lebku sv. Václava a její příjezd do Staré Boleslavi. Myslíte, že lidé tomu symbolu rozumějí, že se tam nese relikvie?

Dnešní lidé jsou ve své mentalitě, ve svém způsobu uvažování orientovaní na smysly, obrazy, znamení, chtějí vidět. Lebka sv. Václava je pro dnešního člověka důležitým a konkrétním znamením svatováclavské tradice a konkrétním vyjádřením kořenů naší státnosti a pro nás věřící i naší zbožnosti, svatováclavské tradice v duchovním slova smyslu.

S jakými potížemi jste museli během těch let nejvíce bojovat?

Po změně ve vedení Staré Boleslavi nebylo pro poutní slavnost na náměstí stejné pochopení a přijetí jako na začátku. Ano, tehdy nastaly trochu potíže.

Co vám ta léta dělalo a dělá radost?

Kolik lidí přichází. A pak také když se stalo pravidlem, že slavnost přenášely Česká televize, Český rozhlas a Radio Proglas. Bylo to pro mě opravdu velkou radostí. Je potěšující, že když 28. říjen přestal mít po rozpadu federace takový význam, stal se svátek sv. Václava svátkem našich národních kořenů a založení naší státnosti. Obrátili jsme se k prvnímu panovníkovi.

Když se řekne česká státnost, národní hrdost, jak by měly vypadat ve sjednocující se Evropě?

Nejen sv. Václav, ale už i sv. Vojtěch, první biskup z české krve, byl s okolní Evropou ve spojení, usiloval o vytvoření Evropy na duchovních základech. To je pro nás křesťany důležité. Vždyť naši věrozvěstové jsou spolupatrony Evropy. A to nepřipomínám císaře českého a krále Karla IV. nebo sv. Anežku či princeznu Markétu, která přijala v Holandsku jako královna jméno Dagmar. Ohlédnutí se zpět by mělo posilovat naše národní i evropanské vědomí, poněvadž už před tisíci lety bylo našim moudrým svatým předkům jasné, že se nemůžeme oddělit nebo izolovat ve své zahrádce. My se zkrátka pro své kulturní, náboženské a státní tradice nemůžeme z evropské integrace vyloučit.

Co byste přál Národní svatováclavské pouti do vínku do další dekády?

Přál bych si, aby svatováclavská tradice byla novým impulzem, abychom do základů našeho státu vrátili hodnoty, na nichž byl náš stát původně založen.

Aby trval a rozvíjel se kulturně, politicky i nábožensky, abychom nezapomněli, že to nelze bez duchovních základů. Bez nich perspektiva našeho státu ani ve 21. století není možná.

Co byste přál všem, kdo do Staré Boleslavi putují?

Zážitek národní jednoty, posílení vědomí našich hlubokých kořenů, našeho duchovního základu a našeho smyslu uprostřed Evropy. Přál bych nám, aby svatováclavská tradice nebyla minulostí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou