26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Chci bojovat za rodiny, ne za kamiony

5. 3. 2013

|
Tisk
|

Ostravské Centrum pro rodinu a sociální péči slaví dvacetiny. Lidský jedinec v tomto věku stojí na prahu své dospělosti. Kam až se dostala organizace, která má na svém štítu pomoc rodinám v dobrém i zlém? O tom jsme hovořili s jejím spoluzakladatelem a ředitelem JANEM 
ZAJÍČKEM.

Vydání: 2013/10 Srdečně poděkoval, rozloučil se a odešel, 5.3.2013, Autor: Jan Paulas

Příloha: Centrum pro rodinu a sociální péči

 Když se ohlédnete za dvaceti lety Centra pro rodinu a sociální péči, jaké máte jako jeho šéf pocity?

Můj pocit je, že jsem prožil dvacet krásných let se svou ženou. I když těch let bylo víc, ale co se týče vztahu k organizaci, bylo to obrovsky smysluplných 20 let a stálo za to zrušit firmu a jít do neziskovky. Vnímal jsem rodinu jako obrovskou hodnotu – s tím, že chci bojovat za rodiny, a ne za kamiony.

 Z čeho máte největší radost, co se povedlo, s čím se můžete pochlubit, když se hovoří o Centru?

I když to nevnímám jen jako svou zásluhu, pak asi tím, že vznikla organizace, která má jasně danou vnitřní strukturu, jasně danou vizi, a že se té vizi za těch dvacet let nezpronevěřila. Je jasným bodem v době zmatku dnešního světa. Pro mnoho lidí byla nastartováním nového začátku pro jejich rodinu, pro jejich život. Za těch dvacet let s námi někteří přišli do kontaktu jako děti a dnes jsou z nich naši výborní spolupracovníci na významných postech. Myslím si, že to není běžná věc. Přináší mi velkou vnitřní radost, že z těchto dětí vyrostli lidé, kteří znovu mají hodnotu rodiny velmi vysoko a rozhodli se jít s tímto posláním do světa – něco pro to udělat. Sami čerpali od svých rodičů, získali stejné přesvědčení a chtějí je posunout dál. Pokud budou takoví lidé, můžeme zažít dobré věci.

 Zmínil jste jasně danou vizi. O co tedy Centru jde?

Na předním místě je prevence. Vším, co děláme, se snažíme položit dobrý základ a rozvíjet svébytnost rodiny. Pomáháme lidem posilovat jejich partnerské a rodičovské kompetence. Snažíme se být nablízku rodinám i tehdy, pokud se dostanou do těžkostí či mezních situací. Nabízíme celou škálu odborného poradenství. Máme k dispozici psychology pro děti i dospělé, nabízíme pastorálně terapeutické poradenství a mediaci (pomoc při řešení krizových situací) či rodinné konzultace. Poradenstvím ale naše nabídka nekončí. V něm se zpravidla odhalí kořen, chybějící dovednosti páru nebo jednotlivce, a nabízí se možnost pracovat na jejich zlepšení.

Když užiju metafory: jednorázovou pomocí jim dáme rybu. Následnými programy je učíme ryby chytat. Učíme páry, že správně uchopená krize je šance proměnit věci, které přestaly fungovat. Bohužel v mnoha případech přicházejí páry ve stavu totálního vyčerpání a neschopnosti uvěřit, že lze něco změnit. Vyjít se svou bolestí ven považují za slabost a odbornou pomoc vyhledají až příliš pozdě.

 Jak okolí, kterému Centrum pomáhá, reaguje na to, že jste křesťanská organizace?

Je to velmi rozdílné. Naši klienti, tedy ti, kdo využívají naše služby, už to přestali vnímat jako negativum. Naopak v současné době hodně lidí říká, že díky tomu mají na počátku větší stupeň důvěry. Ale v minulosti to tak nebylo. Zjišťuji, že trend se proměňuje – a to díky pozitivním zkušenostem s církevními organizacemi. A na druhé straně vím, že je to velmi osobní – podle toho, jak to konkrétní člověk v sobě má. Např. na vysokém postu ostravského magistrátu je osoba, která s tím má velký problém, což se přímo finančně promítá do podpory Centra. A s jejím vzrůstajícím funkčním zařazením úměrně klesá podpora naší organizace, protože je vnímána jako křesťanská. Myslím si, že bychom měli lidi hodnotit podle práce, a ne podle jiných měřítek. Naši pracovníci získávají nejvyšší možné vzdělání ve svém oboru, např. mediátoři prošli kurzem asociace mediátorů ČR, což je akreditovaná záležitost a pro oblast vztahové rodinné mediace to nejlepší, co se dá získat. Vzdělávají se i v dalších odbornostech, procházejí supervizemi. Soustavným vzděláváním procházejí pracovníci také z dalších oblastí naší činnosti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou