26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Šikana na vlastní kůži i na webu

29. 5. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/22 Mafie na Sicílii, 29.5.2007, Autor: Gabriela Plačková

Příloha: Doma

Penál pomazaný máslem, zlámané tužky, zničené věci, ale i podrážení nohou či naštípnuté zápěstí – s tím vším se setkával dnes pětadvacetiletý Tomáš Petrůj během své devítileté docházky na základní školu. Jeho maminka chodila do školy na tyto projevy nesnášenlivosti upozorňovat, ale nikdo z pedagogů tomu prý nevěnoval pozornost. Její syn se někdy vracel domů s pláčem a čas přestávek, při nichž nebýval ve třídě žádný dozor, prožíval s hrůzou, co mu spolužáci zase provedou.
Žádný z Tomášových učitelů mu nejen že nepomohl, ale pedagogové byli z upozorňování na tyto problémy spíš otráveni. Původ jeho potíží viděli spíš v něm samotném a nechtěli si přidělávat práci. „Jednomu učiteli se spolužáci posmívali a zesměšňovali ho. On se tomu někdy bránil tím, že si začal dělat legraci ze mě,“ vzpomíná na svá školní léta Tomáš Petrůj.
Dětští násilníci – iniciátoři šikany – si zpravidla za oběť svého počínání vybírají dítě, které je od ostatních něčím odlišné – ať již je to vada řeči, barva pleti, výrazná fyzická slabost či neohrabanost, tloušťka nebo naopak výrazně dobré výsledky ve škole. Nově i značný sociální rozdíl mezi dětmi: oběť nechodí oblečená v posledních výstřelcích módy.
V podstatě se dá říci, že nějaká odlišnost se dá najít na každém, na kom se hledat chce. „Myslím, že jsem na první pohled nijak odlišný nebyl. Jen v tělocviku jsem měl problémy se svou neobratností,“ říká Tomáš Petrůj. Nejhůř se k němu chovali spolužáci, kteří hráli fotbal a hokej. Byli silnější a svou převahu používali proti slabšímu. Po základní škole šel Tomáš Petrůj studovat na dopravní průmyslovku. Tam naštěstí jeho problémy se šikanou přestaly. I v učení začal být úspěšnější.
Na první konferenci o šikaně, která se v České republice konala v roce 2004, vystoupil Tomáš se svým svědectvím ze strany oběti. Nebyl to však jeho jediný krok, kterým chtěl do problematiky šikany na školách vstoupit.

Dvě stě diskutujících
Před třemi lety se rozhodl, že na internetu založí konferenci o šikaně: „Chtěl jsem tímto krokem více upozornit na problematiku šikany a násilí na školách. Chci předávat poselství, co by se mělo v tomto směru mezi laickou i odbornou veřejností změnit.“ Tomáš Petrůj chce mimo jiné zdůraznit, že násilí se nesmí podporovat ani tolerovat.
Bohužel se však podle něj najde v našem školství příliš mnoho pedagogů, kteří si s šikanou nevědí rady, neumějí a mnohdy ji ani nechtějí řešit. Problematika násilí mezi dětmi se jim jeví jako složitá a těžko řešitelná. Podle Tomáše Petrůje je nejdůležitější, aby byl učitel empatický, protože jedině tak si ve třídě hlouběji všimne toho, co se mezi dětmi skutečně odehrává.
Přihlásit se do internetové konference na www.pandora.cz (školní šikanování) není otázkou krátkého okamžiku, jak jsme většinou při vyhledávání informací na internetu zvyklí.
Na konferenci se musíte zaregistrovat a vaše členství musí být schváleno jejím moderátorem, kterým je právě Tomáš Petrůj. Těžší dostupnost konference vysvětluje její zakladatel tím, že se chce vyhnout záplavě výsměšných a nevhodných příspěvků, které by se mohly v diskusích objevit. Každý příspěvek, který registrovaný člen konference posílá, musí také projít jeho schválením. Registrovaným členům jsou pak nově vkládané příspěvky posílány e-mailem. V současné době je na konferenci přihlášeno přes dvě stě členů. Kromě diskuse si můžete na internetu pročítat různé rozhovory či články z novin, které se problematiky šikany týkají.

Nahrát si to na mobil
Novým prostředkem, který děti při šikanovaní oběti využívají, se stal mobilní telefon. Nahrávají si na něj scény s náznaky agrese či přímo šikanu spolužáka. Dokonce se mezi sebou předhánějí, kdo bude mít scénky násilnější a takové nahrávky si od sebe vzájemně kupují. Ne vždy se ale při takové hře s mobilním telefonem musí jednat o šikanu. Děti chtějí svými nahrávkami šokovat, a tak se natáčejí při různých nebezpečných situacích a kouscích. Nahrávky pak dávají k prohlížení na internet. Tomáš Petrůj se nyní zaměřil na vyhledávání těchto nahrávek.
Nedávno našel na internetu dvě z prostředí českých škol, kdy se chlapci natáčeli například při metání salt z galerie tělocvičny na žíněnky nebo kutálení se po schodech. Moderátor konference na internetu zaslal své podezření z šikany různým organizacím a institucím, které se jeho podněty začaly zabývat.
V jedné ze škol se šikana neprokázala – chlapci si „jen“ natočili hrané akční scénky. Ve druhé ze škol se Tomáš Petrůj setkal dokonce s velkým nepochopením ředitele. Ten ho slovně obvinil z šíření poplašných zpráv a dokonce poškození reputace chlapců, kteří se na nahrávkách podíleli. „Neoznačoval jsem nahrávky přímo za šikanu. Šlo mi hlavně o to upozornit, že i takové jednání se může v šikanu velmi jednoduše zvrtnout. Chlapci si totiž budou chtít nahrávat stále akčnější scénky, které již nikdo z nich nebude ochoten dobrovolně sehrát. A pak se již nabízí varianta silou party někoho k oněm scénkám pod nátlakem přimět,“ varuje Tomáš Petrůj.
Zakladatel internetové konference o šikaně vůči svým bývalým trýznitelům dnes již zášť necítí. Dokonce se odhodlal zúčastnit jednoho třídního srazu. Kluci, kteří ho na škole trápili, se ho ale nezúčastnili. Raději než živení pomstychtivých myšlenek investuje Tomáš Petrůj svou energii do pomoci současným obětem šikany.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou