26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Salesián Heryán opět vítězem

5. 3. 2019

|
Tisk
|

Byl to zatím nejvyrovnanější knižní souboj v historii literární ankety Dobrá kniha KT. Dokladem je i to, že rozdíl mezi prvním a pátým místem je pouhé tři hlasy.

Vydání: 2019/10 Proč studovat teologii?, 5.3.2019

Příloha: Dobrá kniha KT


Vítězem letošního ročníku se stal knižní rozhovor Josefa Beránka se salesiánským knězem Ladislavem Heryánem s názvem U Božího Mlýna, který vydal Vyšehrad. P. Heryán tak zopakoval své loňské vítězství v této anketě, ale tentokrát nebyl hybatelem knihy jeho literární talent, ale otázky Josefa Beránka. Tento spoluautor tak doslova završuje svůj „zlatý hattrick“. Jeho poslední tři knižní rozhovory (předtím s P. Václavem Vackem a P. Janem Rybářem) si totiž z Dobré knihy odnesly vždy první místo! Více přinášíme v rozhovoru s ním na str. 9.
O tři hlasy méně dostaly hned čtyři knižní tituly, které celou dobu dýchaly vítězi na záda. Na druhé až páté příčce se ocitly dvě knížky bývalého redaktora KT Aleše Palána. A v obou případech jsou to opět knižní rozhovory! Jeden se zakladatelkou hospicového hnutí u nás Marií Svatošovou s názvem Neboj se vrátit domů (Kalich) a druhý se šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině (Prostor). Stejný počet hlasů dostala i Parabible (Biblion), v níž Alexandr Flek svérázně převedl evangelijní příběhy do dnešního světa, a nová knížka P. Marka Váchy Radost z Boha (Cesta).
O neutuchající čtenářské oblibě knižních rozhovorů svědčí i šesté místo Zázraku v Neratově, v němž redaktor KT Tomáš Kutil zpovídal neratovského faráře a hlavního iniciátora obnovy tohoto poutního místa P. Josefa Suchára. Knihu vydalo Karmelitánské nakladatelství, které obsadilo i sedmou příčku, a to titulem Jezuitský návod (téměř) na všechno od jezuity Jamese Martina. O hlas méně získal další jezuita, současný papež František s titulem O společnosti a politice (Barrister & Principal). Stejný počet hlasů obdržel i Tomáš Halík se svou vzpomínkovou knihou To že byl život? (Nakl. Lidové noviny).
O vyrovnanosti letošního ročníku svědčí i to, že na dělené 10. příčce se umístily hned čtyři tituly.
V anketě hlasovalo 89 osobností pro tři knihy, které pokládají za dobré knihy roku 2018. Každý ze tří hlasů měl stejnou hodnotu. Celkovým nejúspěšnějším nakladatelem se stalo Karmelitánské nakl., které bodovalo se 14 knihami.
Výsledky ankety
1. místo: 13 hlasů
Josef Beránek – Ladislav Heryán:  U Božího Mlýna  (Vyšehrad)
2.– 5. místo: 10 hlasů
Alexandr Flek: Parabible (Biblion)
Aleš Palán: Raději zešílet v divočině (Prostor)
Aleš Palán – Marie Svatošová: Neboj se vrátit domů  (Kalich)
Marek Vácha: Radost z Boha (Cesta)
6. místo: 8 hlasů
Tomáš Kutil – Josef Suchár:  Zázrak v Neratově (Karmelitánské nakl.)
7. místo: 7 hlasů
James Martin: Jezuitský návod (téměř) na všechno (Karmelitánské nakl.)
8.– 9. místo: 6 hlasů
Tomáš Halík:  To že byl život? (Nakl. Lidové noviny)
Dominique Wolton – Papež František: O společnosti a politice (Barrister & Principal)
10. – 13. místo: 4 hlasy
Madeleine Albrightová:  Fašismus (Argo)
Papež František: Gaudete et exsultate (Paulínky)
Pavel Kosatík:  Jiný TGM (Paseka)
Martin C. Putna:  Obrazy z kulturních dějin Střední Evropy (Vyšehrad)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou