26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pouť na Hájku - příležitost k obnově

26. 9. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/39 Postavení kněze ve společnosti, 26.9.2006, Autor: Gabriela Plačková

Příloha: Doma

U barokní vstupní brány do kláštera v Hájku u Prahy stojí několik automobilů. U stolků rozestavěných na trávníku před vstupem do kláštera posedávají poutníci čekající na začátek bohoslužby a po cestě se prohání několik dětí. Je druhá zářijová sobota, svátek Narození Panny Marie, a ve zdejším františkánském klášteře se koná hlavní pouť.
Počasí přeje přicházejícím poutníkům, kterých se tu tentokrát sešlo kolem dvou set. Je jeden z krásných dní babího léta. Na tradici zdejších poutí se zle podepsalo čtyřicetileté období komunismu. Ještě v roce 1926, kdy zde proběhla pouť spojená s manifestací sdružené katolické mládeže, sem přicestovaly stovky poutníků. „Pouť k oslavě Narození Panny Marie zde pořádáme po navrácení kláštera řádu od roku 1995 již po desáté. Bohoslužba se koná v refektáři, který je součástí východního a také dnes nejvíce opraveného křídla kláštera,“ říká zdejší správcová Alena Langová. K refektáři se jde širokou chodbou ambitu. I tady je patrné, že klášter prochází rekonstrukcí. Objekt měla od roku 1953 v užívání armáda a sloužil jako vojenské skladiště. Tři roky předtím se stal Hájek sběrným klášterem pro mladé kleriky z různých řádů. Stalo se tak po komunistickém převratu, kdy byly v dubnu 1950 přepadeny mužské kláštery v celé republice.

Srdce kláštera
V široké chodbě ambitů, z níž se již podařilo odstranit vrstvu betonu, kterou na původní dlažbu vojáci nanesli, je u vchodu do refektáře připraveno několik židlí. Všichni poutníci se do kostela totiž nevejdou. Ze sakristie přiléhající ke zdejší Loretě vychází průvod několika františkánských bratří. Za okamžik začíná mše svatá. Bohoslužbu celebruje františkán P. Filip Rathouský, ale přítomný je i provinciál řádu Jan Maria Vianney Dohnal. „Snažme se více zamýšlet nad Mariiným životem, nad její pokorou a důvěrou, s kterou přijímala od Boha to, co se v jejím a Kristově životě odehrávalo,“ zaznívá v kázání mladého františkána. Po mši svaté se obvykle chodí procesím z refektáře do centra místního kláštera, jenž představuje vůbec nejstarší Loreta v Čechách. „Letos je Loreta uzavřená. Od července v ní pracují restaurátoři, aby bylo srdce našeho kláštera skutečným vyjádřením úcty k Matce Boží,“ říká paní Langová. Historie Lorety je spojena hlavně se jménem pána zdejšího a několika okolních panství, Floriána Jetřicha Žďárského, který ze svého manželství s Eliškou Koronou Martinicovou neměl mužského potomka. A protože po synu toužil, slíbil Bohu a Panně Marii, že pokud se mu syn narodí, nechá na svém panství postavit Loretu. Floriánu Žďárskému se v roce 1623 skutečně syn narodil a on svůj slib splnil. Malý prostor Lorety obemknutý vnitřní zahradou a ambity kláštera je skromným a tichým útočištěm pro chvíle ztišení a modlitby. Původně u Lorety stával pouze domek, ve kterém žil 35 let poustevník pečující o zdejší kapli. Původní cihlové zdi Lorety zdobí malby. „Odkrýváme starší malby, které jsme objevili pod těmi, jež zde byly naneseny někdy během 19. století. Ty nově odkryté se více podobají těm původním z italského Loreta. Malířsky jsou každopádně hodnotnější a i pro laika budou mít větší význam,“ říká restaurátorka Lucie Lounová. Do zimy by restaurátorské práce v Loretě měly být ukončeny a příští poutní sezónu se příchozí budou moci těšit z odkrytých maleb.

Hájecká ptákovina
Po mariánských litaniích před milostnou sochou Černé Matky Boží mohli poutníci shlédnout hned dvě představení. První přichystala křesťanská mládež z rozdělovské farnosti v Kladně. Druhé, které se nazývalo Hájecká ptákovina a veselou formou vyprávělo o vzniku kláštera, připravil evengelický sbor od svatého Salvátora v Praze. Evangelický sbor zde předvedl své představení již podruhé. „Poprvé jsme ho v Hájku hráli při ekumenickém setkání evangelíků a katolíků,“ říká Rút Kolínská, jedna z účastnic představení.
Během celé pouti stojí na stole v ambitech veliká láhev, do které mohou poutníci vhazovat příspěvky na opravy kláštera. Za poslední desetiletí byl klášter zdevastován natolik, že finančních prostředků je zapotřebí skutečně mnoho. „Od podzimu roku 2004 opravujeme východní křídlo, na zbytek kláštera nejsou prostředky. V letošním roce se nám poprvé podařilo získat prostředky z Fondu záchrany kulturního dědictví. Dostali jsme dva miliony, které použijeme na výměnu krovů ve východním křídle,“ říká Alena Langová. Provinciál řádu k tomu dodává: „Ještě před válkou zde býval noviciát a exerciční dům našeho řádu. Jaké jsou ale výhledy kláštera dnes? Vše záleží na financích a na tom, jak rychle budou opravy postupovat. Rádi bychom v Hájku obnovili původní záměr kláštera, který byl komunisty přerušen.“
Odpoledne postoupilo, u stánku s občerstvením stojí fronta. Děti soutěží, pobíhají po celém areálu a zdají se být neunavitelné. Dospělí posedávají u stolků a na trávnících, místa určená k parkování se pomalu začínají vyprazdňovat. Ze silnice směrem ku Praze můžeme v polích podél části obnovené původní poutní cesty spatřit novotou zářící kapličky. Jsou to dvě z původních dvaceti, které stávaly podél poutní cesty od Strahovského kláštera až do Hájku. Do dnešní doby jich přečkalo jen jedenáct a osm z nich je již opravených. Velká procesí již kolem nich pravděpodobně chodit nebudou, přesto by bylo hezké vidět na konci cesty, kterou lemují, hájecký klášter s Loretou opět v plném lesku. Více o Hájku na stránkách www.klasterhajek.ic.cz.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou