26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pomoc zaměřená na budoucnost

8. 3. 2016

|
Tisk
|

Když v roce 1492 přistál Kryštof Kolumbus u břehů karibského ostrova Hispaniola, objevil tropickou zahradu s tisíci druhy rostlin a živočichů. Dnes je západní část ostrova, kde se nachází nejchudší stát západní polokoule Haiti, z 98 % odlesněna a devastována vodní erozí.

Vydání: 2016/11 Tečka za nápravou majetkových křivd, 8.3.2016

Příloha: Projekt Praga - Haiti


Střetnutí domorodců s Evropany mělo drastické důsledky. Indiáni nebyli schopni fyzicky vydržet otrockou práci v dolech a na plantážích cukrové třtiny. Za pouhých 27 let od objevení ostrova byla jejich populace zdecimována z původního počtu 400 tisíc obyvatel na pouhé tři tisíce! Proto začali být dováženi otroci ze západní Afriky. Mezi léty 1518–1801 tak bylo na Hispaniolu přivezeno v okovech půl milionu černých otroků (a dalších sto tisíc jich zahynulo během plavby přes Atlantik). Je dobré si tyto zkušenosti připomenout, abychom si uvědomili, že si tato chudá země zaslouží pomoc. Hurikány se Haiti proženou prakticky každý rok. Ještě horší jsou zemětřesení.
Byl jsem na Haiti čtyřikrát a mohu dosvědčit, že vůle k životu je u místních obyvatel obdivuhodná. A jsem velmi rád, že i tak vzdálené zemi Češi a také Slováci pomáhají.
Tyto aktivity by nebyly možné bez tisíců dárců a podporovatelů. Jim patří velké poděkování a rovněž ujištění, že jejich podpora, ať už finanční nebo duchovní prostřednictvím modlitby, má smysl. Je to o to cennější, že bezprostředně nevidíte, jak váš příspěvek pomáhá, ale i zde platí: „Hladověl jsem, a dali jste mi jíst, žíznil jsem, a dali jste mi pít“ (srov. Mt 25,35-36).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou