26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Wallingerova videoinstalace u svaté Anežky

6. 6. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/23 Agresivita v nás, 6.6.2006, Autor: Václav Sokol

Příloha: Perspektivy

Výstava o Karlu IV. znovuoživila zájem o středověk. Zdá se, že v základních věcech panovala v tehdejší době shoda. To, co ctil panovník, mohli vyznávat i obyčejní lidé. Nebylo by jinak možné, aby obrazy madon v sobě spojovaly hýřivou nádheru královských rouch s pozemskou krásou mladých žen a jejich roztomilých dětí. Ryzost toho, co nám naši předkové odkázali jako vzácné dědictví, je obrazem jejich lásky k Bohu, která byla ideálem u lidí prostých i urozených.
Po vyčekání dlouhé fronty nezbývalo než žasnout nad bohatstvím středověkého odkazu, které se podařilo soustředit ze zemí Evropy i ze zámořských sbírek. Drahá vstupenka opravňovala také k návštěvě Anežského kláštera, takže z Hradčan jsme šli dolů „královskou cestou“. Domorodec se raději vyhne té zprofanované podívané, která monumenty proměnila v kulisy turistického obchodu, podobného ve všech velkých památkových centrech. Vyprázdněnost pojmů kdysi posvátných je jistě obrazem naší současnosti, kde božstvem je zisk a peníze, z nichž ty vybírané kapsáři z kapes patří ještě k těm „čistším“. Naštěstí královská cesta představuje na rozlehlém pražském plánu jen jednu čáru a v sousedních ulicích je už zase klid. Přízemí Anežského kláštera je po povodních prázdné, jen sama architektura může mluvit a zřejmě má stále co říci. Je z doby Václava II., kostel svatého Salvátora stojí nad královým hrobem. Podél rajského dvora vede dlouhá chodba, na jejímž konci je vidět ušlechtilý závěr chrámu, francouzská gotika tu zazněla kvalitním echem. Vznešená vokální hudba zpomalila naše kroky a filmové plátno na místě oltáře nás vtáhlo do zpomaleného děje.
Na prahu království je název videoinstalace Marka Wallingera, který postavil kameru k výstupu z jednoho londýnského letiště. Zanedlouho natočila kamera zvláštní příběh. Dveře se otevírají a zavírají, vpouštějí nám naproti stále nové příchozí. Ženy a muži různého věku a různých barev pleti se rozhlížejí v novém světě, někdo jde váhavě, posádka letadla sebejistě, někdo zamává do kamery, stařenky vítají stařenku, paní s kávou proběhne obloukem s vlajícími vlasy, strážce sedí nezúčastněně u dveří. Jako by všichni poslouchali tu krásnou hudbu, Allegriho Miserere prý zapsal v Sixtinské kapli sám Mozart. Lidé na plátně právě prošli celní zónou, zpomalený pohyb jim dává důstojnost, ale je to pochopitelné, každý jsme někdy prošli zlomovou situací. Jakoby stará otázka, kdo jsme, odkud přicházíme, kam jdeme, tu byla nově formulována do světa, který chtěl vytěsnit všechno, co nás přesahuje. Duchovno se sem nečekaně vrací, váha symbolů znovu ožívá, do jakého království tu vstupujeme?
Nové způsoby uměleckého vyjádření hledají nesnadno cestu k lidem. Příliš jsme si zvykli, že umění se dělá štětci, dláty a smyčci a že s novotami přicházejí šarlatáni. Možná ale, že dílo Marka Wallingera je důkazem opaku: takto se ptát by tradičními formami nebylo možné.

Videoinstalace, dílo sedmačtyřicetiletého Londýňana Marka Wallingera, kurátora Pavla Brunclíka a architekta Pavla Kolíbala byla v Klášteře svaté Anežky otevřena od 7. 4. do 21. 5. 2006.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou