16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Svoboda a odpovědnost umělce

16. 10. 2018

|
Tisk
|

Existuje „umění nečisté a zlořečené“, jak kdysi napsal Karel Čapek? Není každé lidské umění plodem kreativity a je „mimo dobro a zlo“? Po nedávné bouřlivé debatě o tom, co ještě je a co už není umění, se ukazuje, že jde o stále aktuální téma.

Vydání: 2018/42 Sedm nových přímluvců v nebi, 16.10.2018

Příloha: Perspektivy 42


 
Navzdory Nietzschemu, otci postmoderních sofistů, umělec Bohem, jeho vůle absolutní, neumí tvořit samu látku, ale pouze ze stvořené látky, a imunní vůči útokům pýchy a domýšlivosti. Naopak pravá kreativita by měla být rozvinutím daru tvořit „s láskyplnou dobrotivostí“ v harmonii s Tvůrcem.
Řečeno slovy Listu papeže Jana Pavla II. umělcům:
Pozvání ke kráse
Vznešená slova vyslaná papežem o slavnosti Zmrtvýchvstání L. P. 1999 umělcům byla míněna jako pozvání ke kráse a tvorbě a výrazem ubezpečení o důstojnosti a nezbytnosti jejich poslání. Ať jsou umělci věřící či nevěřící, nemohou nebýt těmi, kdo hledají, milují a následují krásu, o níž Platón podotýká, že „v její přirozenosti se jeví moc Dobra“, a o níž Dostojevskij ústy jedné ze svých postav pronáší, že „krása spasí svět“. Tato víra v sílu a moc krásy a v její intuitivní radostné pochopení byla společně sdíleným východiskem papežových úvah. Proto otázku odpovědnosti umělce připomíná (pouze) ve dvou oblastech: zodpovědnost za uměleckou „hřivnu“ před Bohem a lidmi a zodpovědnost za umění před společností.
K prvnímu list podotýká:
K druhému připomíná, že tvorba není bez nebezpečí a bez pokušení:

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou