26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Služba bližnímu jako předmět teologie

21. 8. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/34 Celostátní setkání mládeže Tábor-Klokoty 2007, 21.8.2007

Příloha: Perspektivy

Na Teologické fakultě v Českých Budějovicích se otevírá nový navazující magisterský studijní obor „Teologie služby“. Děkan TF doc. Jiří Kašný, Th.D., při této příležitosti odpověděl na několik našich otázek.

Můžete stručně charakterizovat nový obor Teologie služby?
Vycházíme z toho, že řada křesťanů pracuje v pomáhajících profesích (v oblastech sociální, medicínské, vychovatelské, pastorační a podobně) a chtěli by tuto svou práci dělat jako křesťané. To neznamená jen to, že budou při práci na lidi milí a hodní. Znamená to především vidět svůj obor ve světle evangelia, rozvíjet svou vlastní náboženskou motivaci k pomoci bližnímu a v neposlední řadě přispívat k rozvoji samotných pomáhajících profesí. Celá evropská tradice výchovy a sociální práce totiž vychází v nejrůznějších podobách z křesťanských kořenů. Komunikace takových oborů také s teologií je proto v odpovídající míře více než potřebná. Možná na to dnešní sekularizovaná společnost zapomíná. Křesťané na to ale zapomínat nechtějí. Liší se nějak taková teologie služby od teologie „bez přívlastků“?
„Teologie služby“ je teologický genitiv (teologie čeho), to znamená teologie zaměřená na určitou oblast. Podobně jako máme teologii zasvěceného života, teologii rodiny a podobně, můžeme teologicky promýšlet i jednu ze základních povinností a povolání křesťana – službu bližnímu. Papež Benedikt XVI. to ve své encyklice Deus caritas est vyjadřuje velmi zřetelně. Samotný studijní obor se snaží právě o takovou teologickou reflexi. Jinak řečeno, je to normální katolická teologie, ovšem zaměřená především na oblast služby. A co se od potenciálního zájemce o tento obor očekává?
Jedná se o dvouletý navazující magisterský obor, takže se očekává předcházející bakalářské studium v oblasti pomáhajících profesí (především sociální, pastorační nebo vychovatelské) a k tomu samozřejmě motivace a chuť prohloubit tuto svou profesi v křesťanském duchu. Obor jsme akreditovali těsně před prázdninami jak pro denní, tak pro kombinované studium, takže je stále možné se přihlásit k přijímacím zkouškám, které proběhnou v září. Na internetových stránkách fakulty lze najít všechny potřebné informace.
tm
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou