16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

O kmeni a ratolestech prakticky

24. 4. 2018

|
Tisk
|

Slavné podobenství o vinném kmeni a ratolestech v Janově evangeliu (15,1-8) vypovídá o tajemství jednoty mezi Kristem a jeho věrnými. „Zůstaňte ve mně, a já (zůstanu) ve vás,“ vyzývá Ježíš své učedníky a zve je k trvalému společenství lásky.

Vydání: 2018/17 Kardinál Josef Beran už je doma, 24.4.2018, Autor: Pavel Hošek

Příloha: Perspektivy 17


Pouto láskyplné věrnosti má podle tohoto podobenství povahu „vzájemného zůstávání“. Jak svorně dosvědčují mistři a mistryně křesťanské spirituality a řeholního života, Ježíšova slova o vzájemném zůstávání mají především duchovní, mystický význam. Stejně jako mnohé jiné výpovědi Janova evangelia ukazují na cestu k niternému mystickému sjednocení mezi milujícím a Milovaným.
Žít tak, jako žil Ježíš
Podobenství o vinném kmeni a ratolestech má ale ještě jeden význam, docela konkrétní a praktický, srozumitelný i těm, kdo nemají tolik rozvinutý smysl pro mystickou rovinu křesťanského života. Klíčem k tomuto praktickému významu je opakovaně použitý výraz „ovoce“: „Kdo zůstává ve mně a já v něm, ten nese hojné ovoce“ (Jan 15,5). Použitý výraz docela zřetelně naznačuje, že zůstávání v Kristu přináší viditelné plody – to znamená, že nezůstane bez hmatatelného dopadu na jednání, postoje a priority. Nebo stručně řečeno: zůstávání v Kristu proměňuje život.
A víme docela konkrétně, jak si takovou proměnu představit. Ostatně 1. list Janův mluví o důsledcích zůstávání v Kristu naprosto lapidárně: „Kdo říká, že v něm zůstává, musí žít tak, jak žil on“ (1 Jan 2,6). A najednou je zřejmé, že niterné zůstávání v Kristu ústí do životního stylu následování. Následovat Krista znamená „žít, jako žil on“, doslova: napodobovat ho. Stojí přece psáno, že Ježíš je cesta (Jan 14,6). Následování znamená napodobování, imitatio Christi, jak by řekl Tomáš Kempenský (1380–1471), autor slavné stejnojmenné knihy. A v této záležitosti naštěstí nikdo nemusí tápat. Vždyť Matouš, Marek, Lukáš i Jan zaznamenali bohaté, jakoby trojrozměrné svědectví o jeho životním příběhu, takže víme docela přesně, „jak žil on“.
Nudit se určitě nebudeme
Vrátíme-li se na okamžik k symbolickému obrazu vinného keře, můžeme tutéž myšlenku vyjádřit tak, že kdo zůstává jako ratolest napojen na kmen, z něhož vyrůstá, neschne a nechřadne, ale je trvale napájen životodárnou mízou kmene, jejíž svébytná kvalita se samozřejmě projeví v ovoci, které vyroste a uzraje na každé živé větvi či větévce. A ptáme-li se na povahu, vzhled a vlastnosti onoho ovoce, které má každá plodná ratolest přinášet, jistě smíme zavolat na pomoc také svatého Pavla, který v Listu Galatským nabízí úplně konkrétní devítičlennou charakteristiku: „Ovoce Božího Ducha... je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání“ (Gal 5,22-23). Ano, takto „žil on“, toto je nezaměnitelný rukopis Ježíšova charakteru, který má být Duchem Svatým zformován také v těch, kteří „v něm zůstávají“.
Je to bezpochyby bohatá volnočasová náplň až do konce života – nudit se určitě nikdo nebude, o dobrodružství jistě nebude nouze. Láska je totiž vynalézavá, tvořivá a praktická. Zůstává-li kdo v Kristu, nepodaří se mu to utajit, ani kdyby chtěl. Bude to znát, projeví se to, okolí si toho všimne.
Nebýt jako kyselé hrozny
A nakolik se cítíme osloveni Ježíšovým pozváním, týká se toto zaslíbení a tato výzva i nás. Dovolíme-li nebeskému Vinaři, aby nás jako ratolesti čistil a tříbil (Jan 15,2), naše ovoce bude růst a zrát, stejně jako my. Takže už nebudeme nezralí, nebudeme jako kyselé hrozny na neduživých větvích. Naopak, budeme stále více způsobilí k tomu, abychom, jak krásně říká apoštol Pavel, „dorostli zralého lidství, měřeno mírou Kristovy plnosti“ (Ef 4,13).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou