26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Co lze a nelze očekávat od islámu

4. 1. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/2 Samota na mateřské, 4.1.2005, Autor: Petr Příhoda

Příloha: Perspektivy

Naléhavost střetávání Západu a světa islámu vzrůstá v posledním půlstoletí stále citelněji. Podnětů je vícero: vznik státu Izrael, islámský terorismus, muslimští migranti v Evropě, vojska Západu v Iráku atd. Nejnověji zájem Turecka o vstup do EU. Kdyby se tak podařilo Turecko poevropštit a aspoň v jedné zemi islám modernizovat! Tuto naději chovají evropští socialisté a liberálové. Je to vůbec možné? – Na to byl tázán kuriální biskup Paul Josef Cordes, znalec islámu a vatikánský expert na rozvojové země. Zde je ve zkratce jeho názor:

Slovo islám znamená odevzdání se Bohu. Předpokládá absolutní poslušnost Koránu. Na rozdíl od křesťanství nepřisuzuje islám stvořenému světu žádnou svébytnou hodnotu. Zatímco Genesis (1. kniha Tóry) líčí Stvoření jako nástroj, který byl svěřen člověku, a jemuž je tedy vlastní určitá autonomie, je takové pojímání v islámu nemyslitelné. Matematik, biolog aj. objevuje svět, který byl sice stvořen Bohem, ale je poznatelný zkušeností a rozumem i bez zřetele k tomuto svému původu. V autonomní hodnotě stvoření (výslovně ji konstatoval Druhý vatikánský koncil) je zakotvena sama možnost sekularizace křesťanství.

Místo člověka v řádu stvoření (i „v očích Božích“) je pojato v křesťanství a v islámu odlišně. Islám je absolutně teocentrický. Osvícenství zdůraznilo alternativu teocentrismu a antropocentrismu a přiklonilo se k druhému z obou. Vyzdvihlo kritický racionalismus, individualismus, optimismus pokroku, zatímco pro hřích a milost v něm není místa. Křesťanství se od té doby vyrovnává s tímto dilematem. Islám tuto zkušenost nemá. Je pravda, že některé pohledy islám a křesťanství sbližují, např. pojetí přirozeného práva. Ale jinak je rozdíl mezi nimi fundamentální. „Sekularizovaný islám“ je contradictio in adjecto, asi jako „dřevěné železo“.

Z historie vyplývá, že mírová koexistence obou náboženství nikdy netrvala dlouho. I přibližování se Turecka Evropě, zahájené Atatürkovými reformami, je děním na povrchu. Faktickou situaci země dokumentuje spíše reálné postavení jejích občanů křesťanské víry. – Potud biskup Cordes, jak vidno, skeptik nejen ve věci poevropštění Turecka.

Neslučitelnost křesťanství a islámu, patrnou z nemožnosti trvalého soužití křesťanských a muslimských zemí, chtějí evropští liberálové a socialisté obejít doufáním v přizpůsobení se islámu sekularizované Evropě. Té Evropě, jejíž Unie vylučuje ze své ústavy zmínku o Bohu. Taková perspektiva by však znamenala pro muslimský svět, chce-li zůstat sám sebou, naprosté sebepopření. Liberální a socialistická Evropa to neví a nerozumí tomu. Tomáš Halík jednou výstižně poznamenal, že právě evropští křesťané mají pro tuto souvislost pochopení a že by ji dokázali srozumitelně vysvětlit. Moderní Evropa však nemá o jejich „překladatelský servis“ zájem.

Co z toho vyplývá? – Rozpor mezi islámským světem a Západem je problém, který zřejmě nemá politické či ekonomické řešení. Je to „karambol“ na cestě dějin spásy, závažnější než schizma katolicko-reformační nebo ještě starší schizma západního a východního křesťanství. Zasahuje možná stejně hluboko jako obdobný antagonismus židovsko-křesťanský (u něhož trvalo dvě tisíciletí, než začal být aspoň nepředsudečně vnímán). Stejně jako tento, není ani ten prvý „černobílý“. Zde mají patrně původ ty rozpaky věřících křesťanů, kteří jsou svědky konfrontace islámského světa a Západu. Západ, přinejmenším ten evropský, jedná, jako by Boha nebylo, zatímco slovo islám znamená původně odevzdání se Bohu (islámskými fundamentalisty redukovanému, žel, na boha kmenového).
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou