16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Otava: most, povodně, zlato i vodáci

3. 5. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/18 Bohoslovci pod lupou, 3.5.2006, Autor: Aleš Palán

Příloha: Doma

Skoro každý školák ví, že nejstarší dochovaný most v republice se nachází v Písku. Ještě donedávna platila pro mnoho turistů rovnice Písek = Kamenný most. Nyní však k dominantám města na Otavě přibyla další veličina: po úspěchu na olympiádě se jí stala zdejší rodačka Kateřina Neumannová. Populární Katka už sice v Písku nežije, ale ráda se sem vrací. Na konci dubna přišlo na setkání s českou lyžařkou několik tisíc fanoušků.

Kamenný most byl vystavěn na konci 13. století; po mostu v německém Řeznu jde o druhý nejstarší most na sever od Alp. Během své dlouhé historie byl most mnohokrát ohrožen - naposledy letos při povodních, kdy se naštěstí vzedmutá hladina Otavy zastavila pod mostovkou. Horší to bylo v srpnu 2002, kdy Otava protékala dva metry nad mostem a výrazně ho poničila. Nešlo o první povodeň, které musela stavba vzdorovat: v roce 1768 strhla velká voda mosteckou věž i s hlásným, který marně varoval před blížícím se nebezpečím. Na levém nábřeží Otavy v minulosti stály a až k řece dosahovaly domky chudých obyvatel města. Připomínaly pitoreskní městečko Portici u Neapole a tak se tomuto koutu začalo říkat Portyč. Název vydržel dodnes, domky však ne: nyní tu stojí moderní komplex domů a obchodů, jejichž zářivé fasády a kovové balkóny si se začleněním do architektury starého města příliš hlavu nelámou.

Zůstaneme-li ještě u řeky, narazíme na vodní elektrárnu, která je, podobně jako most, nejstarší dochovanou stavbou svého druhu v ČR. V roce 1888 ji vybudoval elektrotechnik František Křižík a dnes slouží i jako malé technické muzeum.
To velké, tedy Prácheňské muzeum, ale stojí sevřené pásem hradeb na jednom z píseckých náměstí. A není to muzeum ledajaké: sídlí v jediném dochovaném křídle bývalého královského hradu a honosí se oceněním Evropské muzeum roku 1996. Mezi největší lákadla patří expozice těžby zlata, rozlehlý rytířský sál a živá expozice rybnikářství - tedy akvária s kapry, candáty a dalšími obyvateli jihočeských rybníků.

Písek je městem několika náměstí, bašt a křivolakých uliček. Nevelké středověké centrum bylo prohlášeno městskou památkovou zónou. Z církevních staveb nelze opomenout děkanský kostel a mariánskou kapli z 18. století. Písek proslul ale také kvalitním školstvím - vaše děti jistě ocení, když jim ukážete budovy bývalé reálky a gymnázia a pohovoříte o nezbytnosti solidního vzdělání.

Jste-li v Písku na kole, nabízí se vám v okolí hned šest výletů po značených trasách. Pokud jste vzali někdy do ruky pádlo, víte, že Písek je doslova Mekkou vodáků. Máte-li rádi literaturu, můžete koncem května zavítat na tradiční Šrámkův Písek.

Nechte své děti hádat:
Jak je dlouhý Kamenný most? (91 metrů) Proč jsou některé sochy a pískovcové kvádry na mostě světlejší než jiné? (Jde o kopie a restaurátorské zásahy po povodních.)
Jaká vojska Písek v květnu 1945 osvobodila? (Americká; viz Pomník americké armádě proti zemědělské škole.)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou