26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Online kontakt není vždy bez rizik

6. 8. 2013

|
Tisk
|

Internet je fajn. Dá se na něm najít spousta zábavy, užitečných věcí do školy a také kamarádi. Ne každý to ale s tebou myslí dobře. Proto se na síti vyplatí pohybovat podle pravidel.

Vydání: 2013/32 Navracení majetku provázejí komplikace, 6.8.2013, Autor: Alena Scheinostová

Příloha: Doma

Tak oslovují děti na stránce www.bezpecnyinternet.cz její provozovatelé, společnosti Česká spořitelna, Microsoft a Seznam.cz. A nejde o banální tlachání. Nedávno uveřejněné výsledky celorepublikového výzkumu, jehož se účastnilo 21 000 dětí, prokázaly, že děti svým chováním nahrávají těm, kdo s nimi nemají na síti čisté úmysly. Každá druhá ratolest by se s osobou, již zná jen přes internet, vydala bez problémů na schůzku!

Odborníci na internetovou bezpečnost varují děti před zveřejňováním jména a příjmení, e-mailové adresy, nebo dokonce telefonního čísla, totéž platí pro fotografie. Přesto potomci přiznali, že tyto informace v nadpoloviční většině případů na síť umisťují, včetně svých obnažených snímků. „Jakákoliv informace, kterou o sobě na internetu zveřejní, už nikdy nejde vrátit zpátky,“ varoval manažer pro internetovou bezpečnost Seznamu Martin Kožíšek. Pachatelé poté mohou děti například intimními fotografiemi vydírat a nutit je k osobní schůzce. Častěji na ni však ratolesti jdou za vidinou nabídnutých peněz nebo kreditu na mobil, i když si uvědomují, že je to nebezpečné. Pozitivní je, že by podle svého tvrzení o plánované schůzce někomu řekly – z 59 % kamarádovi, ve 41 % rodičům nebo učiteli. „Děti si kolikrát neuvědomují, že místo internetového kamaráda na ně může čekat někdo úplně jiný a celá situace může skončit tragicky,“ konstatoval Kožíšek.

Na stránce www.bezpecnyinternet.cz proto děti (a v příslušných sekcích též rodiče a učitelé) najdou přehledná pravidla online komunikace včetně nácvikových testů a tematického filmu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou