26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Olympiáda: pohled za televizní kamery

8. 7. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/8 Duchovní služba v armádě, 8.7.2006, Autor: Radek Čapek

Příloha: Doma

Už je to tak, že zimní olympijské hry konané v Itálii pravidelně vstupují do dějin české televize. Při těch prvních v Cortině d‘Ampezzo 1956 mohli naši diváci poprvé zhlédnout přímé přenosy z olympijských sportovišť. Letošní hry v Turíně bude zase možno sledovat hned na dvou programech – vedle tradičního prostoru na ČT2 se italské sportovní příběhy odehrají také na novém digitálním kanále ČT4 Sport.

Konečnou podobu každého olympijského televizního dne vypracovali šéf televizních komentátorů Robert Záruba a vedoucí mezinárodních přenosů Vladimír Drbohlav. „Hlavní pozornost jsme kladli na bohemika - na výkony českých sportovců, anebo alespoň na sporty, které jsou u nás oblíbené,“ vysvětluje Záruba, který v Turíně opět komentuje hokejový turnaj.

Program ČT4 zahájil svoji existenci v první den turínských her. V učebnicích televizní historie bude u jeho zrodu uvedena 9. hodina ranní. Zatímco na „dvojce“ běží kontinuální prakticky nepřetržité čtyřiadvacetihodinové vysílání, „čtyřka“ přidává dalších 16 hodin sportu navíc. „Má být především alternací pro Olympijské studio na ČT2, které obsáhne všechny nejdůležitější české okamžiky her,“ vysvětluje Miroslav Hajný, jeden ze dvou režisérů, kteří skládají dohromady vysílání nového programu, a dodává: „Pokud na dvojce poběží přímý přenos z lyžování, čtyřka nabídne jinou variantu – třeba krasobruslení.“

Po olympijském hradu

Nové olympijské studio má navozovat civilnější dojem - je laděno do modré barvy a při jeho výrobě bylo záměrně využito sklo, tolik připomínající led. Průvodci jeho programem budou letos Vojtěch Bernatský a Jakub Bažant. Vedle moderátora se budou ve vysílání střídat přizvaní odborníci, kteří budou pomáhat osvětlovat zákonitosti jednotlivých sportů i glosovat výkony závodníků: celkem by se jich mělo na obrazovkách objevit na čtyřicet. „Chtěli jsme, aby bylo složení našich hostů co možná nejpestřejší,“ říká Jakub Bažant, podle kterého se proto experti střídají i v rámci jednotlivých sportů - „aby nezevšedněli“.

Při běžné práci komentátora si J. Bažant na pečlivou přípravu vyšetřil jeden měsíc. Obnášelo to především načítání historické i teoretické literatury. Příliš mnoho čísel by ale mohlo škodit: „Nejde o to přesně recitovat statistické ročenky a výsledkové listiny, na lidi se už tak pohrne spousta cifer a faktografie. Mým úkolem bude usnadnit jim orientaci ve vysílání. Přirovnal bych to k práci průvodce – na našem olympijském hradu chci divákům ukázat každou z komnat a nesmím ztratit klíč.“

Olympijské studio musí být připraveno i na krizové scénáře. Do připravených plánů totiž mohou vstoupit nepostihnutelné elementy jako počasí nebo dopravní kolaps. V takovém případě jsou nachystány záznamy, nebo další z novinek letošních her – historické exkurze do sportovních dějin. „Máme jich na skladě celkem 17,“ dodává Jakub Bažant. K tomu všemu nebude scházet tradiční Rychlý přehled – tedy nejpodstatnější olympijské zpravodajství

Více než dvanáctihodinové směny prakticky celé v přímém přenosu jsou velkou zátěží. Moderátor má sice k dispozici i čtecí zařízení, v 95 % se ale musí spolehnout na svoji paměť a schopnost improvizace. Soustředit se je třeba v každé vteřině – reagovat na odpovědi hostů, pokyny režie atd. Volný den, kdy pracuje druhá směna, přitom není vhodnou dobou k odpočinku. „Neustále musím sledovat, co se v Turíně i jinde bude dít, nesmím ztratit nit, a tak relaxaci odkládám až po skončení her,“ přemítá olympijský průvodce.

V mixzóně

Vzhledem ke geografické roztříštěnosti italských her zajišťují bezprostřední zážitky našich sportovců přímo ze závodišť a stadionů hned dva reportážní týmy. Dění na sjezdovkách a běžeckých tratích v Sestriérre zajistí Jiří Hölzel.

„Večer se s ,týmlídrem‘ výpravy Vláďou Drbohlavem dohodneme, co všechno bude potřeba druhý den natočit. Ráno vyrazím do terénu a od našich sportovců se snažím získat bezprostřední dojmy po závodě, i po tréninku. Když je někde česká účast, nesmí mi uniknout,“ říká Jiří Hölzel, pro kterého jsou italské hry už třetí olympijskou zkušeností. Po optických vláknech letí natočený materiál z Alp do Turína a odtud do vlasti. Pro větší pohotovost má štáb ČT k dispozici i vůz, který umožňuje přenos televizního signálu přes družici. Na obrázcích a interview, které přijdou z hor, stojí kompletní olympijské zpravodajství ČT.

Hlavní práce na místě čeká na Jiřího Hölzela po skončení závodů. Novinářská obec se pro tuto chvíli soustředí v prostoru příhodně zvaném mixzóna. Je to několik metrů, přes které musejí všichni aktéři projít. Mixzóna je přesně rozkastovaná. V první řadě stojí televizní společnosti, které mají domluvený přímý vstup, a sportovce si berou na živý rozhovor. Za lepší místo se samozřejmě platí. Pokud společnost uhradí potřebnou částku, nemusí se její vyslanec tísnit v další várce novinářů. Televizní mixzóna je po placených pozicích na řadě jako třetí a bývá „naštosována“ kamerami a reportéry. Následují rozhlasoví pracovníci a až úplně na konci pak píšící žurnalisté. K nim často přijdou hodně exponovaní respondenti poněkud umluveni. Největší zájem, a tudíž silná mediální masáž čeká hlavně na medailisty a olympijské vítěze. Sportovec má povinnost komunikovat s médii: „Dohlíží na něj ale zvláštní manažer, který nám nikdy neopomene zdůraznit svoji typickou připomínku ,Ounly srí kvesčns. Srí kvesčns.‘ Já tedy dotyčnému položím tři otázky a předám ho na další stanoviště,“ popisuje Jiří Hölzel zavedenou praxi.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou