12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na Hanou za lidovou kulturou

28. 7. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/31 Olympiáda: nejen sport, i politika, 28.7.2008, Autor: Ivana Jeništová

Příloha: Doma

Hanácký skanzen v Příkazích na Olomoucku nabízí unikátní soubor staveb lidové architektury.
Návštěvníci se mohou těšit na původní selský statek vybavený lidovým nábytkem, kuchyňským náčiním, zemědělskými nástroji a mnoha dalšími předměty denní potřeby. Olomoucké pracoviště Národního památkového ústavu, který skanzen spravuje, vybudovalo před nedávnem na půdě stavení malou galerii. Ta nyní hostí výstavu s názvem Umělci čistého srdce II, Pocta Anně Zemánkové. Až do 28. září tak bude možné si prohlédnout sto padesát děl jednadvaceti českých, moravských a slovenských autorů, tvůrců art brut (umění v surovém stavu), naivního a lidového umění. Jsou to jak olejomalby, pastely, tempery či kresby, tak dřevěné reliéfy, dřevěné a kamenné sochy (některé i polychromované) od těch nejdrobnějších až po více než dva metry velké.

Art brut
Jak řekl Pavel Konečný, ředitel olomouckého NPÚ a současně sběratel, který většinu exponátů na výstavu zapůjčil, především se jedná o řezbářství, vycházející z lidových kořenů a barokních tradic, které se do prostor skanzenu výborně hodí. „Anna Zemánková, olomoucká občanka a světově významná autorka art brut, by se letos v srpnu dožila 100 let. Proto nese výstava podtitul Pocta Anně Zemánkové. A římská dvojka v názvu odkazuje na výstavu Umělci čistého srdce I, která se v roce 2002 uskutečnila v olomouckém Muzeu umění. Navíc tak chceme doplnit další projekt muzea – Art brut v českých zemích, který bude probíhat od 19. června,“ vysvětlil Konečný. Na výstavě se kromě NPÚ a Muzea umění Olomouc podílely také bratislavská Slovenská národní galerie a Muzeum Prachatice.
Takže všichni milovníci lidové kultury mohou vyrazit do Příkaz. Prohlédnout si výstavu a současně zjistit, jak kdysi lidé na Hané žili. Děti jistě potěší koně a stádo oveček, které se v areálu skanzenu pasou. Na září jsou připraveny „hanácky hode“, tedy hanácké hody.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou