26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Myslíte si, že jste efektivní rodiče?

15. 3. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/11 Kardinál Duka poodkrývá lidické tajemství, 15.3.2012

Příloha: Doma

Jak vychovávat dítě? Vychovávám je dobře? – Takové otázky si asi někdy položil každý rodič. Ne každý si na ně ale dokáže správně odpovědět. Příkladem by snad mohla být příhoda, jejímž svědkem byla v tramvaji naše babička:

Malý chlapec neustále kopal do starší paní, která seděla naproti. Ta se obrátila na chlapcovu matku s tím, že ji okopávaná noha bolí, a navíc má špinavý kabát. Matčina odpověď zněla: „Můj syn má volnou výchovu a záleží jen na jeho rozhodnutí, jestli vás bude, nebo nebude kopat.“ O pár zastávek dál dvojice vystupovala. Současně s nimi se zvedl mladík, který seděl na druhé straně tramvaje a popíjel z krabice džus. Na zastávce přistoupil k chlapci a celou krabici mu vylil na hlavu. Matčino rozhořčení bylo nepopsatelné. Mladík ale řekl: „Víte, paní, já mám volnou výchovu a je jen na mém rozhodnutí, jestli ten džus vašemu synovi na hlavu vyleju, nebo ne.“

Tato matka zřejmě nezvolila nejlepší výchovnou metodu. Opakem bývají zase autoritářští rodiče, jejichž děti třeba skočí z okna, protože se bojí přijít domů se špatným vysvědčením. Kde hledat onen zlatý střed?

Jak zakročit a neublížit

Jednu z odpovědí nabízí tzv. efektivní rodičovství. Tento fenomén se u nás objevil v roce 2006 zásluhou Valerie Wágnerové, spolupracovnice Centra pro rodinu a sociální péči v Brně. Ta strávila nějaký čas v kanadském Saskatoonu, kde se seznámila se zajímavým programem založeným na principech individuální psychologie Alfreda Adlera a Rudolfa Dreikurse. Rodiče se tam scházeli a společně v uzavřené skupině řešili své radosti i starosti s výchovou dětí.

Valerie Wágnerová po návratu přeložila jejich manuál, který pak poskytla brněnskému Centru pro rodinu a sociální péči. A s jeho pracovnicí Eliškou Vondráčkovou vyškolily první skupinu lektorů pro vedení kurzů efektivního rodičovství. Ty se pomalu rozběhly po celé republice a dnes je vyškoleno 105 lektorů, z toho 15 ze Slovenska.

V Brně také vznikl v roce 2010 Institut efektivního rodičovství, v jehož čele stojí Gabriela Vybíralová, která je u nás hlavní koordinátorkou programu. „Osobně jsem se setkala s programem až před dvěma lety, v době, kdy jsem nastupovala do Centra pro rodinu na pozici koordinátorky těchto kurzů,“ vzpomíná. Předtím byla deset let doma se třemi dětmi a to prý pro ni bylo největší motivací k absolvování kurzu. „I když máme harmonickou rodinu, zažila jsem také situace, které jsem neuměla efektivně řešit, přestože mám státnice z psychologie a pedagogiky. Každodenní rutina a rodinný život vás pořád staví před různá malá i velká dilemata a vy často musíte výchovně zakročit. Ovšem jak to udělat, abyste svým zákrokem dětem ublížili co nejméně, jsme se ve škole neučili. Zkrátka byly chvíle, kdy jsem hodně přemýšlela, co dělat, jakých jednoduchých pravidel se držet, a právě to se rodič v kurzu naučí. Někdy je to velmi prosté, stačí třeba jen napočítat do deseti (ačkoli můj syn mi říká: ‚Mami, ty počítej do dvaceti‘),“ popisuje své začátky s efektivním rodičovstvím Gabriela Vybíralová.

Pokud chceme, aby děti byly samostatné, odpovědné za své jednání a věřily si, pak jim podle Vybíralové pomůžeme, když některé situace necháme na jejich zvážení a neřešíme všechno za ně. „Když například v kuchyni vařím polévku a slyším křik z dětského pokoje, řeknu si: Až budou něco potřebovat, tak si přijdou; nevlítnu tam hned s vařečkou v ruce a otázkou na rtech: ‚Tak co se tady zase děje?!‘ Je velké uvolnění nechat děti, ať se učí řešit konflikty i s důsledky a odpovědností – a samozřejmě s jistotou, že jsem tady pro ně k dispozici, a když budou potřebovat, ráda jim pomůžu,“ říká Gabriela Vybíralová. A dodává, že pro ni osobně bylo základním přínosem kurzu to, že se naučila nacházet při výchově takové kompromisy, které nikoho nezanechávají s pocitem ponížení, útlaku či méněcennosti.

Jednoduchá pravidla

Principy efektivního rodičovství by se daly vyjádřit pomocí jednoduchého pravidla: Co nechceš, aby ti činili ostatní, nečiň ty jim. Důraz se klade na respekt a úctu ve vztahu rodič – dítě, na demokratický výchovný styl (dítě má možnost volby v rámci pevně stanovených pravidel, která s ním můžeme společně nastavit), na to, aby se děti orientovaly, co je pro nás přijatelné a co ne. Důležitý je společně strávený čas, umění projevit každému dítěti zvlášť svou náklonnost a nemyslet si, že když pro děti vaříme a pereme, je to dostatečný projev lásky.

Efektivní rodičovství vede rodiče také k tomu, aby ke každému dítěti měli individuální přístup, aby uměli rozlišovat, co kdo má rád a co komu vadí. Klíčové je přitom povzbuzování dětí, schopnost správně vyjádřit svou spokojenost s jejich (třeba i malými) pokroky a zlepšeními, ale také umění ocenit snahu o zlepšení.

Vlastní kurz je pak složen z 22 hodin pod vedením lektora. Svým uceleným pojetím, délkou setkávání a výbornou použitelností v praxi má program dopad na zvyšování rodičovských kompetencí a na zdravý rozvoj rodinných vztahů. Má jasnou strukturu a je snadno aplikovatelný. „Osobně si myslím, že nejdůležitějším ziskem je určitý rodičovský nadhled – vědomí, že i když jako rodič udělám chybu, umím se dítěti omluvit, probrat s ním, co se stalo a proč tomu tak bylo,“ říká Gabriela Vybíralová. Rodiče zde podle ní získají určité uvolnění, sebedůvěru a nejsou v takové křeči. Často se prý zlepší i partnerské vztahy mezi manžely. „Důležité bývá pro rodiče též zjištění, že ve všech rodinách je to velmi podobné. Také se zde naučí, jak mluvit k dětem, jak lépe ovládat emoce, jak se dívat na problémové situace očima dětí. Jedna maminka napsala do zpětné vazby, že se teď u nich doma méně křičí, méně vyčítá a více mazlí,“ uzavírá Gabriela Vybíralová. (jej)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou