26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Meditace jako odpověď na problémy světa

17. 10. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/42 První roky kněžství, 17.10.2006

Příloha: Perspektivy

Nedávné výroky papeže Benedikta XVI. na univerzitě v Řezně, které roznítily oheň bouřlivých reakcí v celém muslimském světě, znovu potvrdily nutnost a význam otevřeného a konstruktivního mezináboženského dialogu. Jednou z příležitostí takové názorové výměny bylo i nedávné zasedání světově významných osobností intelektuálního a duchovního života v rámci konference Forum 2000. Z diskuse v panelu mezináboženského dialogu na téma Rizika globalizace – nabízí náboženství řešení, nebo je součástí problému? vyplynulo několik poselství, jež by měly zasáhnout dnešní svět, který jeví všechny stránky krizového stavu.
Východiskem všech diskusních příspěvků byl právě současný střet různých náboženství, krize hodnot a s ní související důsledky pro život lidí v roztříštěné postmoderní realitě. „Je velmi důležité zkoumat, proč lidstvo nedělá nic pro odvrácení hrozeb, o nichž už toho tolik ví, a proč se nechává unášet jakýmsi svým samopohybem,“ řekl během první konference Forum 2000 Václav Havel. V mezináboženském dialogu jde o problém o to závažnější, čím více vyznavači určitého náboženství vědomě ospravedlňují své zkázonosné jednání svou špatně pochopenou vírou. Otázkou tedy stále zůstává, s jakou silou nás tyto hrozby budou ještě muset zasáhnout, abychom se konečně probudili, pochopili podstatu náboženství a začali jednat.
Avšak jedním z nejpodnětnějších přínosů pražského setkání bylo spontánní vyznání všech diskutujících, z čeho oni čerpají životní sílu. Většina z nich se vyjádřila velmi podobně – v souladu s jejich posláním získávají sílu z modlitby, meditace, četby posvátných textů a ti, kteří jsou ženatí, pak zdůraznili také důležitou podporu svých manželek a rodin. Velmi inspirující bylo dalajlámovo vyjádření, který se během celé konference prezentoval jako osoba „nevěřící“, ale současně chovající hlubokou úctu k myšlence Boha – Stvořitele.
Jako „nevěřící“ tedy považuje za jeden z možných společných zdrojů síly k životu pro věřícího i nevěřícího člověka spojení intelektu a vřelého srdce. Vyjádřil tím implicitně problém celé západní civilizace, která právě toto nezbytné propojení již dlouho opomíjí a na úkor smršťujícího se srdce nebezpečně rozvíjí - a bohužel i všemu předřazuje - rozum a vědeckou racionalitu.
V navazující křesťansko-buddhistické meditaci v kostele Nejsvětějšího Salvátora došlo k vzájemnému duchovnímu propojení, které hluboce stvrdilo vše, co zaznělo během dopoledne. Bylo zajímavé sledovat, jak jednání politiků, která probíhala den před tím, tuto podstatnou stvrzující dimenzi postrádala, a tím nemohla proniknout do takové hloubky a vzájemnosti. Tomáš Halík a dalajláma zdůraznili ve svých proslovech význam meditace pro dnešní svět. Shodli se, že je důležité spolu mluvit, ale ještě důležitější je spolu mlčet. Svět může uzdravit jen to, co pochází z hloubky tohoto mlčení – to věděli mystikové všech dob a vyzývali nás, abychom se k nim připojili, zvláště v bouřlivých dobách jako je ta dnešní. Meditace je tedy jedním z těch nevyslovitelných přínosů, které může nabídnout náboženství jako odpověď na problémy dnešního světa.
Paula Fassatiová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou