23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Mateřská nebo zaměstnání?

16. 4. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/16 Současná dětská kniha: kvalita či kýč?, 16.4.2007, Autor: Gabriela Plačková

Příloha: Doma

„Ty jsi pořád doma? Kdy začneš něco dělat?“ – věty, které slýchávají čas od času ženy, jež se rozhodly, že několik let zůstanou doma se svými dětmi. Jejich kamarádky mezitím profesně rostou a vydělávají peníze. Ženy v domácnosti se tak vedle úspěšných, často bezdětných kamarádek začnou cítit méněcenné a pro případné zaměstnání nepřipravené. Přitom si neuvědomují, že svým rodičovstvím získaly dovednosti, které by bez péče o děti a domácnost stěží nabyly.
V sále předěleném dvěma širokými sloupy sedí v kruhu na židlích asi šestnáct mladých žen. Po dvojicích či trojicích se sklání nad archy papíru a dohadují se, kterou z předem připravených kolonek zaškrtnou: zvládám dobře rušivé vlivy při práci, uvědomuji si vlastní silné a slabé stránky, dodržím domluvu, rozpoznám obtížné situace... Kolonek je spousta a ženy pečlivě zaškrtávají. Přišly dnes do Centra pro rodinu a sociální péči v Brně, aby zde absolvovaly první hodiny Motivačního kurzu pro ženy před nástupem do zaměstnání. „Shodly jsme se, že určitě zvládáme více zátěže, zlepšily jsme komunikaci, lépe si umíme organizovat čas,“ shrnují maminky z jedné skupiny své zamyšlení. Maminky si mají uvědomit, čemu všemu se za dobu strávenou doma s dětmi naučily a jaké své stránky prohloubily. Výsledky nejsou zanedbatelné. Ženy získaly řadu dovedností, které se dnes nazývají rodinnými kompetencemi a patří mezi ně například: plánování, kontrola, schopnost komunikovat a navazovat kontakty, schopnost se rozhodovat, úkolovat sám sebe, snášet zátěž, rozdělovat úkoly či chovat se nekonfliktně.

Kdo se bojí rodičovství
„Nepochopení mateřství a otcovství jako přínosu pro vlastní osobnostní růst, a tím vydělování doby rodičovské dovolené z doby profesní praxe, je jedním ze tří hlavních důvodů, proč dnes lidé rodičovství oddalují a nebo se do něj raději ani nepouštějí,“ říká Marie Oujezdská z Národního centra pro rodinu (NCPR), která vede dnešní část kurzu. Pokud se podle ní totiž společnost dívá na rodičovství pouze jako na soukromou záležitost, vytváří tím bariéru pro rovný přístup k zaměstnání. „Lidé jsou po takto prožité době lépe připraveni pro výkon dané profese, než byli před odchodem na mateřskou či rodičovskou dovolenou,“ dodává paní Oujezdská.
Nejprve připravilo v roce 2003 NCPR ve spolupráci s brněnským centrem pro rodinu Motivační kurz pro ženy před návratem do zaměstnání. Během praxe se ale ukázalo, že v takovém okamžiku již některé ženy ztratily hodně ze svého sebehodnocení a že je třeba je podpořit dříve – již v začátcích jejich rodičovství. Proto koupili „know how“ rakouského kurzu na podporu rodičovství a díky prostředkům poskytnutým z fondu PHARE tak mohl v roce 2005 vzniknout Kurz aktivního rodičovství (KARO). „Rodiče se nejprve ve své nové životní roli zajímají hlavně o informace týkající se výchovy jejich dítěte a ne o to, co nového přinese tato úloha jim samotným. Rádi bychom tyto informace zprostředkovali i bezdětným, kteří se často právě z důvodů obav ztráty profesního růstu rodičovství bojí. Na přípravě takového kurzu nyní pracujeme,“ říká Marie Oujezdská.
„Během doby, kterou trávím doma s dětmi, jsem se naučila tvořivě přistupovat k činnostem, které dělám,“ říká Sylva, jedna z účastnic kurzu. Přednášející upozorňuje, že zaměstnavatelé dnes takřka na všech pozicích upřednostňují pracovníky vnášející do své práce nové a tvůrčí prvky. Maminky pak dostávají další úkol – ve dvojicích si odpovídat na dvě otázky: Jakým způsobem v sobě vyvoláváš pocit nespokojenosti? a Jakým způsobem o sebe můžeš lépe pečovat? Ženy se hned zhostí úkolu a místnost se zaplní směsicí rozhovorů.

Rovné příležitosti
„Do motivačního kurzu, který zahrnuje i kurz na počítači, přicházejí jak věřící, tak nevěřící. Pro obě strany to má přínos. Věřící maminky mají spíše sklon k tomu, že se chtějí pro rodinu a děti obětovat – potom bývají po mnoha letech doma bezradné. Nevěřící maminky jsou zase mnohdy nejprve šokovány počtem dětí, o které se věřící někdy starají, a pak s překvapením zjišťují, jak je to oslovuje. Vlastně se nám tu daří vést takovou preevangelizaci,“ dodává M. Oujezdská.
Moduly obou kurzů jsou dnes financovány EU a státním rozpočtem ČR, projekt je podpořen finančními prostředky určenými na politiku rovných příležitostí mužů a žen. NCPR společně s Centrem pro rodinu a sociální péči v Brně vyškolilo pro tyto kurzy řadu lektorů, a tak kurzy probíhají již na osmi místech naší republiky. „Nejsme ale jediní, kdo kurzy pro ženy před návratem do zaměstnání připravuje. Maminky by měly být při výběru opatrné: měly by se nejprve zajímat o to, jak dlouho agentura školí, jak má do kurzu zakomponovanou rodinu, jak se dívá na jejich práci v domácnosti a jaké jsou její cíle,“ upozorňuje Lenka Zemanová, pracovnice CPR a sociální péče. Mnohé agentury podle ní nepomáhají přenést rodičovskou zkušenost do zaměstnání a někdy mohou ženě poškodit třeba vlastní sebehodnocení nesmyslnými nároky.
Na závěr každá z maminek, která absolvovala brněnský motivační kurz, shrne, co jí dnešní společně trávené dopoledne přineslo. „Jsem rozhodně ráda, že jsem se přihlásila. Cítím, že si začínám více věřit,“ říká jedna z účastnic. A po- dle atmosféry v sále lze odhadnout, že není jediná, která své rozhodnutí absolvovat tento kurz považuje za dobré.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou