26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Manětín - barokní perla západních Čech

27. 6. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/26 Cyrilometodějské dvojčíslo, 27.6.2006, Autor: Ludmila Křivancová

Příloha: Doma

V bývalém okrese Plzeň-sever najdeme trojici půvabných městeček: Manětín, Rabštejn nad Střelou a Nečtiny. Dvě z nich při dnešním výletě navštívíme. Rabštejn je nazýván nejmenším městečkem střední Evropy a poprvé je zmiňován už v roce 1269 - vedla tudy totiž důležitá obchodní stezka z Prahy na Chebsko. Podaří-li se nám naše ratolesti odtrhnout od počítače (zkuste jim slíbit zmrzlinu či jinou dobrůtku), můžeme si zde procvičovat znalosti historie. Na Rabštejně totiž rád pobýval i jeden významný vladař z rodu Lucemburků, který zisk z panství věnoval své manželce Alžbětě Pomořanské. Znáte jeho jméno? V okolí Rabštejna se dobývaly pokrývačské břidlice, které byly použity jako krytina na stavbu chrámu sv. Víta či hradu Karlštejn. Opuštěné lomy můžeme v okolí města vidět i dnes - jeden z nejpěknějších se nachází u Nučického mlýna. I malé děti zvládnou devítikilometrové putování po modré značce z Rabštejna do Manětína.
Středověká podoba tohoto malebného městečka vzala za své při rozsáhlém požáru v roce 1712. Rod Lažanských, který Manětín vlastnil, z něj ale nechal vybudovat velké kulturní centrum. Podrobnosti se dozvíte při prohlídce zámku, kde si přijdou na své zvláště milovníci výtvarného umění. Kromě obligátních portrétů šlechty zde najdeme věrné podobizny zámeckého služebnictva z dílny Václava Dvořáka. Nechat vymalovat kuchařky, pradleny a výběrčí daní je věc na tehdejší dobu nevídaná. Z panské oratoře je možné nahlédnout do farního kostela, kde můžeme obdivovat Brandlův obraz Křest Páně.
Ve východní části městečka najdeme 20 barokních soch světců. Jestlipak děti některé z nich poznají? Ale pozor: není to žádná legrace. Nebo skutečně víte, jaký atribut má sv. Bruno, Donát či Rosálie? (Doma si pak můžete o nich něco přečíst v encyklopedii svatých.)
Příjemné osvěžení nabízí zámecký park, a komu by to bylo málo, může se osvěžit v zámecké restauraci. Manětínská hornatina je přírodním parkem. Území je velice řídce osídlené a údolí říčky Střely je skutečnou oázou ticha. Přijeďte se podívat a zaposlouchat.
PS: Tím vladařem z Rabštejna byl sám Karel IV.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou