26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Magdala nabízí dívkám šanci

11. 10. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/40 Křesťanská nakladatelství na Slovensku, 11.10.2005, Autor: Iva Tereza Grosskopfová

Příloha: Doma

Podle Mezinárodní organizace pro migraci se stane na celém světě obětí obchodování s lidmi 700 tisíc až 2 miliony žen a dětí. Vedle obchodu s drogami a zbraněmi je to jeden z nejvýnosnějších typů kriminální činnosti.

Příběhy žen jsou si velice podobné. Často se v nich objevují momenty jako nucení ke sňatku, kdy je žena „prodána“ svému manželovi (přičemž se jedná o muže, kterého nikdy předtím neviděla), aby došlo k legalizaci jeho pobytu v České republice. V mnoha případech je ženám vyhrožováno, že pokud nebudou plnit „svoje povinnosti“ související s prostitucí, obchodníci se ženami se postarají o to, aby jim byly odebrány děti; ženy se totiž prý více věnují svým dětem než „práci“. Často jsou surově bity, týrány a vydírány. Pomoc obětem obchodování s lidmi, nucené prostituce a domácího násilí nabízí například Arcidiecézní charita Praha prostřednictvím svého projektu Magdala.

Paní Jindřiška Krpálková, koordinátorka projektu, sedí ve své kanceláři v centru Prahy. Její profese patří mezi ty pomáhající. Před chvílí položila sluchátko telefonu a domluvila s ustrašenou ženou na druhém konci linky. „Je to problém: někdy nám totiž nevolají ženy, které trpí domácím násilím, osobně - teď jsem zrovna mluvila s přítelkyní jedné mladé týrané ženy. Často také volají maminky obětí,“ povzdechne si J. Krpálková.

Domácí násilí většinou probíhá dlouho a opakovaně. Když o něm dívky nebo ženy začnou hovořit, obvykle už celý problém nabral poměrně velkých rozměrů. Kamarádka jedné postižené ženy například její situaci v telefonu popsala takto: „Manžel ji vůbec nepouští ven, bije ji a kontroluje po telefonu - třeba osmkrát za dopoledne zjišťuje, co dělá, kam by chtěla jít, a podobně. Vybírá jí oblečení, rozhoduje o jejím účesu. Chce mít pod kontrolou vše, co s jeho ženou souvisí. Vždy za nějakou dobu dojde mezi manželi ,jakoby ke sporu‘, na základě nějž muž ženu brutálně zbije. Velmi často jsou u toho i děti. Co má kamarádka dělat? Já už se na to nemůžu dívat.“ Problém je v tom, že dokud nezavolá anebo nepřijde samotná týraná žena, nedá se dělat vůbec nic.

Udělat první i druhý krok

„Nemůžeme projednávat věci s nikým jiným než se ženou, která trpí násilím. Do domácností na upozornění nechodíme - jednak na to nemáme právo, a jednak bychom navíc muže upozornili, že problém chce někdo řešit, a on by ženě dělal ještě větší ,peklo‘. Abychom mohli pomoci, potřebujeme, aby žena sama chtěla se svojí situací něco udělat,“ vysvětluje Jindřiška Krpálková. Ani pak ovšem není zdaleka vyhráno.

Jindřiška Krpálková vysvětluje, že když už konečně žena přijde a nabízenou pomoc přijme, setká se s dalšími těžkostmi při řešení své situace. Její partner obvykle požaduje, aby se žena vrátila, snaží se získat do své péče děti, není ochoten přispívat na jejich výživu a dělá vše proto, aby získal ženu opět do své moci a pod svou kontrolu.

Pokud žena vydrží tlak svého okolí a nastartuje ve svém životě opravdu nekompromisní změnu, nabídnou jí v Magdale pomoc a radu. Pozvou ji do poradny a spolu s ní promyslí, co vše by chtěla a mohla udělat, aby sobě i svým dětem připravila pokojnější život. Na děti samozřejmě nevhodné prostředí působí velmi silně: bývají neurotické, bojácné, nebo naopak (zvláště chlapci) neobvykle agresivní. Děti mají přirozenou tendenci napodobovat chování rodičů.

I to se může stát

Lidi lze kupovat a prodávat. I ve 21. století může člověk upadnout do otroctví. Jindřiška Krpálková vzpomíná na jeden z případů, které se staly. „Jedna žena byla zadlužená a měla tři děti. Známí jí nabídli: ,Pojď, vyděláš si za jeden večer dvacet tisíc. A neboj se, budeš jen večeřet s podnikateli a pak pojedeš domů. Všechno bude v pohodě.‘ Dotyčná znala člověka, který ji nabídku učinil, věřila mu a protože nutně potřebovala peníze, na návrh přistoupila. Přijeli tedy na smluvené místo, vystoupili z auta a z jiného vozu vyběhli asi tři muži. Až teprve v tu chvíli ženě došlo, že se jedná o něco divného, ale už s tím nemohla nic udělat. Drželi ji pevně za ruku a všimla si, že došlo k předání nějaké finanční částky. Pochopila, že byla prodána. Zmlátili ji, znásilnili, zavřeli a přinutili k prostituci,“ vypráví Jindřiška Krpálková a dodává: „Rok byla zavřená v jednom zařízení, které bylo natolik hlídané, že nebylo možné odejít. Nakonec byla předána do jiného klubu. Tam se jeden večer všichni hodně opili a jí se podařilo utéci. Dnes, po dvou letech intenzivní pomoci Charity, žije ve svém bytě se svými dětmi, má práci a pachatelé byli dopadeni a odsouzeni. Ne vždy to ovšem dopadne tak dobře.“

Málokdy si dívka prostituci zvolí sama. Problémy mohou nastat také tehdy, když dívka cestuje do ciziny. Magdala na své telefonní lince nabízí informace, jak se mají dívky zachovat, aby i v tomto případě omezily nebezpečí na minimum.

„Bohužel se v dnešní společnosti postupně lidé učí brát sex jako něco, co se kupuje a konzumuje. Lidé se mnohdy bojí vstupovat do vztahů, přestávají si sex spojovat se vztahem, který jim je na obtíž, a tak ho eliminují ze svého života. Důležité je znovu a znovu si připomínat jak jsou mezilidské vztahy přes svoji komplikovanost důležité a nenahraditelné,“ zdůrazňuje Jindřiška Krpálková, koordinátorka projektu Magdala.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou