16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Lednice: minaret i peklo

15. 8. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/33 Cesty k novému domovu, 15.8.2006

Příloha: Doma

Městečko Lednice, ležící nedaleko Břeclavi, proslulé svým zámkem i přilehlou okrasnou zahradou, patří mezi naše nejnavštěvovanější místa. Na kole můžete po rozsáhlé síti cyklostezek projíždět krajinou a těšit se z přírodních krás lužních lesů, soustavy rybníků nebo Pálavských vrchů. Tomu vévodí památky Lednicko – valtického areálu, zapsanému v seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.
Samotná Lednice také nabízí mnoho zajímavostí: romantické stavby i moderní atrakce vytvořené v posledních letech; nový rozměr městečko dostane poté, co v něm bude zahájen provoz lázní. Součástí lednického parku je i minaret, napodobenina turecké stavby podle projektu stavitele J. L. Hardtmutha a zároveň i nejstarší romantická stavba areálu. O jejím zrodu koluje mnoho legend. Podle jedné chtěl Alois Lichtenštejn postavit kostel, ale setkal se s odporem poddaných; proto jim natruc postavil mešitu. Pravda asi byla jiná, přesto zůstává dvě stě let stará rozhledna v maurském stylu evropským unikátem.
Když se k ní pěšky vydáte (na kole se zámeckým parkem projíždět nesmí), můžete se oddat snění. Projdete anglickým parkem podél soustavy umělých rybníků s mnoha ostrůvky a cestou narazíte na osmiobloukové torzo římského vodovodu vycházejícího ze svahu s umělou jeskyní. Směrem od minaretu stojí brána vytvořená z kamenů, které údajně nejsou spojeny žádným pojivem. Jeskyně, pro svou ponurost nazývaná Peklo, není jedinou, která se v Lednici nachází. Další jeskyně s umělými krápníky je přímo součástí zámku a na začátku prázdnin byla zpřístupněna veřejnosti jako nový prohlídkový okruh. Lednická grotta se rozkládá na 90 čtverečních metrech a Lichtenštejnové si ji nechali zbudovat už v polovině 17. století. Krápníky jsou vytvořeny pomocí štukové techniky. Součástí prohlídky je i expozice strašidelných bytostí, které se vztahují k místním pověstem a legendám, a jejichž přítomnost dotváří tajemnou atmosféru podzemního prostoru, podpořenou zvláštními zvukovými a světelnými efekty. Peklo tedy mohou návštěvníci vidět v jiné podobě, než jako scenerii v parku. Ačkoliv se ani jednoho z těchto pekel nemusíme bát, je lepší prožívat letošní léto (a to nejen v Lednici) s pozitivními myšlenkami. Aby nás nevystrašil nějaký vlastní tmavý kout...
Veronika Pavlů
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou