26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kniha, která tvořila dobu

15. 1. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/3 Katolíci a evangelíci na cestě k jednotě, 15.1.2008

Příloha: Perspektivy

Existují knihy, které nějak poznamenaly nebo přímo spoluvytvářely dobu, v níž byly napsány. V katolické teologii před Druhým vatikánským koncilem to byl bezpochyby např. Katolicismus Henriho de Lubaca. Z doby těsně po koncilu je to pak určitě kniha současného papeže, tehdy profesora teologie na univerzitě v Tübingenu Josepha Ratzingera Úvod do křesťanství. Kniha vychází z přednáškového kurzu, který v roce 1967 na této univerzitě Ratzinger měl. Velice brzy po svém sepsání se stala bestsellerem a byla přeložena do mnoha jazyků. Díky exilové Křesťanské akademii v Římě se dostala i k českým čtenářům (po roce 1989 vyšel tento překlad v brněnském nakladatelství Petrov). Nyní vychází po čtyřiceti letech od Ratzingerových tübingenských přednášek v novém českém překladu.
Příprava nového překladu téže knihy není něčím samozřejmým, zvlášť co se týče našeho poměrně limitovaného trhu s křesťanskou literaturou. V tomto případě je to však pochopitelné a záslužné. Jednak kniha za necelá čtyři desetiletí (byla vydána v roce 1968) nezestárla a má stále co říci, jednak byl její první překlad do češtiny pořízen horkou jehlou. Řada vět tak v překladu prostě chyběla, mnoho termínů bylo přeloženo nešťastně a zmateně (příkladem může být v trojiční teologii i v antropologii tolik důležité rozlišování mezi pojmy osoba, osobní, osobovost, personalita, personální atd.). V tehdejší situaci to bylo naprosto pochopitelné a omluvitelné, ale dnes již nikoli, zvlášť s ohledem na to, o jak významnou knihu jde.
Ratzingerův Úvod není vzdor svému názvu nenáročným stručným přehledem, jichž v každé disciplíně existují přehršle. Je to hutný a originální text, který připomíná základní pravdy víry a zároveň přináší celou řadu zajímavých postřehů. Základy víry, do nichž kniha uvádí v posloupnosti dané Krédem, jsou natolik bohaté, že se o nich dá pojednávat znovu a znovu a téma se nikdy nemusí vyčerpat. Jde jen o to, aby se díla chopil autor, který je takového hlubokého promýšlení a sdílení schopen. Joseph Ratzinger toho ve svých čtyřiceti letech, kdy přednášky v Tübingenu měl, schopen evidentně byl. V jeho životě se pak změnilo mnohé, z profesora pokládaného za progresivního teologa se stal profesor pokládaný za konzervativce, poté biskup a kardinál, navíc ten pro mnohé nejméně oblíbený, totiž prefekt Kongregace pro nauku víry, a nakonec papež. Zatímco role a úkoly autora knihy prošly proměnami, jeho Úvod do křesťanství nezestaral. Je stejně aktuální jako dřív a oslovuje čtenáře dalších generací. To, že se teolog Ratzinger ani jako papež Benedikt nezbavil své schopnosti a chuti psát knihy, které jsou velmi čtivé a přitom myšlenkově hluboké, svědčí i poslední kniha tohoto autora Ježíš Nazaretský, jež také nedávno vyšla v českém překladu.
Úvod do křesťanství asi zná každý český katolík, který aspoň trošku rád čte knihy o víře. Stojí ale přesto za to si tuto knihu přečíst znovu. Nové české vydání totiž přináší několikeré uspokojení. Tak jako jsem některé „mayovky“ a „verneovky“ svého času přečetl mnohokrát, a nikdy jsem se nenudil, čtu s podobným uspokojením (a nadto i užitkem) dnes i některé teologické knihy, které i v opakovaných čteních odkrývají nové bohatství svého obsahu. Připočteme-li zážitek z vynikajícího překladu Vratislava Slezáka, je dojem opravdu dokonalý. Nezbývá než chválit knihu, překladatele i nakladatele. A to ne z důvodu konformity, že jde o dílo současného papeže, nýbrž proto, že si to Ratzingerův Úvod opravdu zaslouží.
Tomáš Machula
Joseph RATZINGER: Úvod do křesťanství, Karmelitánské nakladatelství, Kostelní Vydří 2007
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou