26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Houska a Sváťa Karásek

12. 8. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/33 Srpen 68 - zásadní zlom i pro církev, 12.8.2008, Autor: Ludmila Křivancová

Příloha: Doma

Známěstí ve Mšeně vyrazíte po modré turistické značce. V obci Lobeč můžete navštívit hřbitov, kde najdete hrob známého spisovatele Eduarda Štorcha a vybaví se vám Lovci mamutů či Osada havranů. Naši pozornost na hřbitově upoutala pamětní deska, kterou nechala udělat svému bratru P. Václavu Frostovi jeho sestra. Onen veledůstojný pán byl „notář, úd a katecheta jednoty ku blahu propuštěných káranců“. Zemřel poměrně mlád, zřejmě ho propuštění káranci, kluci nezbední, usoužili…
V nedalekém Nosálově překvapí další deska. Ta je věnována obyvatelce B. Novákové, která se jako první občanka dožila sta let. Nelze zde přehlédnout nádherné roubenky. V jedné z nich je místní osvěžovna.
Na nejvyšší vrch mělnického okresu Vrátenskou horu (508 m) je to z Nosálova co by kamenem dohodil. Chcete-li se kochat výhledem, musíte zdolat 125 schodů na rozhlednu, která je vlastně tříbokou ocelovou telekomunikační věží. Výhled je vskutku impozantní a člověk si uvědomí, jak je ta naše česká země maličká.
Kousek od Housky nemůžeme minout krásně zrekonstruovanou tříbokou Luňákovu kapli. Paní Vendula Císařovská zde kromě sv. Jana Nepomuckého a sv. Floriana zpodobnila obraz Nejsvětější Trojice. Bůh Otec je znázorněn jako moudrý, laskavý stařec.
Kdo se pekla a zlých sil nebojí, může jít s námi dál na hrad Houska. Říkáte si, proč se nejmenuje třeba Rohlík? Hrad vyrostl v lokalitě původně dřevěného, později kamenného hradiště (konec 9. století), které vévoda Pšovanů Slavibor založil pro svého syna Houseka. Podle nejnovějších poznatků vyplývajících z archeologického průzkumu byl hrad založen v dekádě 1270–1280 Přemyslem Otakarem II., a to téměř souběžně s blízkým Bezdězem. Hrad je v soukromém vlastnictví pana Šimonka a veřejnosti je přístupný teprve od roku 1999. V padesátých letech sloužil jako archiv Státní knihovny z Klementina. Prohlídka začíná v gotické hradní kapli, ke které se váže pověst, že pod ní je díra do pekla. Člověk zbožný se tady ale bát nemusí.
Současný senátor, evangelický farář Sváťa Karásek, pracoval na Housce v 80. letech minulého století. Vzpomíná na toto období v knize rozhovorů Víno tvé výborné: „Na Housce byl depozitář státní knihovny – celé hromady knížek zabavených z klášterů. Jel jsem do té knihovny, že jim odchází kastelán a jestli by mě tam nevzali. Nastěhovali jsme se na Housku a prožili tam jedny z nejhezčích let.“ Skupina The plastic people zde natočila svoji první desku. Snad se byl už Sváťa podívat na to, jak dnes Houska vzkvétá, jaký je zde v létě bohatý program a kolik je tu turistů. I vy můžete být mezi nimi.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou