16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Hopsa hejsa do Brandejsa

6. 1. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/2 Palachův týden 1989, 6.1.2009, Autor: Ludmila Křivancová

Příloha: Doma

Když vystoupíte v Chocni na vlakovém nádraží a budete chtít vyjít do města, překvapí vás veliký stojan na kola. Místní ráno sednou na bicykl, vyrazí k nádraží, zamknou kolo a dál jedou vlakem.
Na severovýchodním okraji města se nachází přírodní park Peliny. Jde o zajímavý útvar opukových skalních stěn. No, děti, copak to je opuka? Můžeme popustit uzdu své fantazii: Co vám připomínají jednotlivé skalní útvary? První část naší cesty vede nedaleko železniční tratě. Můžete hádat, jaké intervaly jsou mezi jednotlivými spoji. Kolikrát během hodiny projede pendolino?
V Brandýse si můžeme prohlédnout několik zajímavých staveb – Rehabilitační ústav, budovu sokolovny a renesanční radnici. Městečko je tiché. V pondělí do Brandýsa nechoďte, pokud se rádi dobře najíte: místní hospoda má zavřeno. Ale děti možná nalákáte na výborné zákusky v místní cukrárně. Ta je vyhlášená v celém okolí. Taťka si jednou pivo odpustí a dá si s maminkou kafíčko.
V cukrárně nabereme sílu ke zdolání vršku nad Brandýsem, kde nalezneme zříceninu hradu. Můžeme si představovat, jak hrad asi vypadal. Nedávno vzniklo Sdružení pro záchranu hradu, o jeho činnosti se více dočteme na webu http://brandys.wz.cz. Zde se dozvíte podrobnosti o historii hradu a můžete si prohlédnout fotografie. A vy, kteří jste z blízka, můžete přijet pomoci na některou brigádu.
K hradu se váže pěkná pověst. V dávných dobách žila na zámku v Brandýse dívka šlechtické krve, však nepříliš veselého života. Již jako malé děvčátko byla pomalejší než ostatní děti a celým životem ji provázela smůla. Stalo se tomu tak. Když se mělo děvčátko narodit, čekali všichni na sudičku. Miminko mělo přijít na svět večer, ale žena, která měla osud předpovědět, se opozdila v lese. Nad krajem se již snášel soumrak, když se sudička vydala na cestu a v temném lese zbloudila. Než našla cestu ven, potrhala svůj šat o trnité křoví a na hrad přišla až o půlnoci. Ta ďáblova hodina děvčátko proklela bludnou myslí a přiřkla jí, že bude kamkoliv stále pozdě přicházet.
Kousek od náměstí v rozlehlém parku najdete sochu Jana Amose Komenského a je zde připomenuto i místo, kde se ukrýval, když prchal z vlasti. Na radnici tohoto významného pedagoga připomíná pamětní síň. Znáte nějaké dílo toho velikána?
Značka vedoucí z hradu do Orlického Podhůří je z neznámých příčin zamalovaná. Ale jste-li ducha dobrodružného, můžete se vydat po zamalované hnědé značce. Kdypak se vám zas podaří jít po hnědé? Víte, děti, jaké barvy mají standardní turistické značky? Přece zelenou, žlutou, modrou a červenou. Turistické značení v České republice je zřejmě nejlepší na světě. Díky rozcestníkům víte, kolik vám ještě zbývá kilometrů do cíle.
Opuka je usazená hornina, prachovitý druh slínovce, vznikala z nejjemnějších částic usazených na mořském dně.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou