26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Hlavním celebrantem bude papežský legát

6. 10. 2015

|
Tisk
|

Přestože v názvu obsahuje slovo kongres, hlavním momentem Národního eucharistického kongresu je společné setkání při mši svaté v centru Brna a následný eucharistický průvod.

Vydání: 2015/41 Papež: Rodina je lék na neduhy světa, 6.10.2015, Autor: Tomáš Kutil

Příloha: Národní eucharistický kongres v Brně

Hlavním dnem, k němuž směřovaly všechny přípravy ve farnostech i diecézní eucharistické dny, je sobota 17. října. Na náměstí Svobody v centru Brna by se měly sejít tisíce lidí. Všem přihlášeným by měly přijít vstupenky do příslušných sektorů. Ty se otevřou v osm hodin ráno. Od devíti do deseti hodin následuje podprogram, který připravuje Biskupské gymnázium ze Žďáru nad Sázavou. Poutníci se mohou těšit na svědectví z duchovního života, společné modlitby a písně.
Hlavní bohoslužba začíná o půl jedenácté. Spolu s ostatními kněžími a biskupy ji celebruje papežský legát kardinál Paul Cordes, emeritní předseda Papežské rady Cor Unum.
Bohoslužba by měla trvat zhruba dvě hodiny. Na 12.30 je plánován eucharistický průvod, v jehož čele půjdou biskupové, kněží, jáhni a ministranti s řeholníky a všemi, kdo přijedou v krojích. Poté půjdou ostatní poutníci. Eucharistický průvod by měl projít ulicemi Masarykovou a Orlí a bude zakončen na Zelném trhu přibližně ve 13.30 hod. vyznáním víry, znělkou a modlitbou NEKu, výzvou k obnově věčné smlouvy s Bohem a svátostným požehnáním. Bohoslužbu z náměstí Svobody a zakončení na Zelném trhu má přenášet ČT 2. Od 14 hodin následují doprovodné programy ve farnostech (viz mapa na str. 15). „Nepůjde při tom o velké a triumfální Boží Tělo, ale především o vlastní a osobní obnovu vztahu – smlouvy nové a věčné s Bohem v tajemství eucharistie a pak zástupně v modlitbě a odevzdání pro celý náš národ. Tedy bytostné odevzdání, ve kterém je přijetí Boha do našich životů,“ vysvětluje P. Pavel Dokládal, vedoucí přípravné skupiny NEKu.
Pro hlavní bohoslužbu bude náměstí Svobody rozděleno do sektorů. „Protože na mši sv. bezprostředně naváže eucharistický průvod, budou kolem oltáře mimo prostor pro významné hosty sektory pro kněze, jáhny, řeholníky a řeholnice, ministranty, skauty, krojované – zkrátka ty, kteří budou tvořit začátek eucharistického průvodu a půjdou před trojicí biskupů, kteří ponesou v monstranci Nejsvětější svátost oltářní. Za ni budou řazeni hosté a handicapovaní na vozíku, kteří se svým utrpením nejvíc podobají Kristu v jeho vydanosti pro nás. Dále členové hnutí a církevních komunit a řeholníci, kteří nepoužívají řeholní oděv a jsou v civilním oblečení,“ popisuje P. Pavel Dokládal. Organizátoři též prosí všechny poutníky, aby respektovali pokyny pro příjezd. „Naleznou je na webu, stejně jako parkovací karty pro autobusy,“ připojuje P. Dokládal. Doporučuje též cestovat vlakem. „Komunikujeme s Českými drahami a poprosili jsme je o navýšení spojů v ranních a dopoledních hodinách do Brna a v odpoledních z Brna,“ upřesňuje P. Dokládal a apeluje především na větší skupiny, aby si hromadný lístek koupily předem. „Vyjde to nejen levněji, ale hlavně upozorní České dráhy na přesné spoje, které se poutníci chystají využít,“ doplňuje P. Dokládal a zakončuje: „Jízdu vlastním autem nemůžeme nikomu ani doporučovat, ani zakazovat. Pouze vím, že parkovací místa ve středu města jsou hodně vytížena i bez NEKu.“
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou