16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Glosa - registrované partnerství

27. 2. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/9 Jak bojovat proti rutině v duchovním životě?, 27.2.2006, Autor: Petr Příhoda

Příloha: Perspektivy

I když býváme k některým výrokům, postojům a krokům Václava Klause kritičtí, tentokrát oceňujeme fakt, že prezident republiky vetovalnávrh zákona o registrovaném partnerství, který předtím schválila většina v obou komorách Parlamentu. Svůj nesouhlas racionálně zdůvodnil. Média však jeho argumentům nevěnovala pozornost, o to víc prostoru i času poskytla stoupencům zákona. Naše politická i žurnalistická scéna předvádí nejrůznější kombinace shod i různic. Tentokrát představila konsenzuální frontu liberálů, socialistů a komunistů, podporovanou ústředními deníky i rozhlasovými a televizními stanicemi. – Návrh zmíněného zákona se dostává na občasný přetřes už několik let. V té přetržité polemice znějí stále táž „pro“ i „proti“, aniž by se pozornost soustředila na témata, jejichž pojetí má pro vedení rozpravy klíčový význam. Je homosexualita variantou normy, anebo abnormitou? Jsou různé typy intimního soužití („partnerství“) pro společnost a její sebezáchovu stejně významné? Jsou vůbec významné? Apod. Za těchto okolností nelze očekávat, že by politické rozhodnutí vyplynulo z dostupného poznání. Počítejme i nadále s tím, že o zásadních dilematech se bude rozhodovat hlasováním. Západní společnost je přitom ve zjevné krizi. Nabízí se otázka, zda právě liberalismus ve své současné podobě není jejím hrobařem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou