26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Glosa - návrh premiéra Paroubka na odškodnění Sudetských Němců

16. 8. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/31 Farní rady, 16.8.2005, Autor: Petr Příhoda

Příloha: Perspektivy

Naše sudetoněmecké téma je jako ponorná řeka. Chvíli je od něj jakoby pokoj, pak se zase znepokojivě vynoří. Tentokrát premiér Paroubek znovu oživil ideu poctivějšího a statečnějšího vyrovnání se s faktem, že poválečný osud vysoce převážné většiny Němců z českých zemí sdíleli i ti z nich, kteří za války i před ní zaujali protinacistický postoj (a nebylo jich málo - viz článek kolegy Šebka na této straně).

Připomeňme, že touto ideou se zabýval už někdejší premiér Zeman, ale ustoupil odporu ve vlastní straně. Není nám známo, jak moc jej musel překonávat nynější šéf ČSSD, nyní však čelí nervózní nevoli některých jiných stran včetně hlavy státu, a patrně i značné části veřejnosti. Cesta mezi Skyllou a Charybdou – jinými slovy: mezi nejistotou a hanbou – je, zdá se, stále neschůdná. Premiér si údajně zahrává s Pandořinou skříňkou, kterou prý není radno otvírat. Dějiny přitom opakovaně předvedly, že ona zlopověstná skříňka se ráda otvírá zcela nečekaně a sama od sebe (čerstvým příkladem je Jugoslávie). Rozumnější alternativou je proto její opatrná demontáž.

Čeho se obávají pánové Klaus, Zahradil, Laštůvka a s nimi mnozí jiní? Restitučního nátlaku z německé strany, snad i recidivy jakéhosi „Drang nach Osten“. Je to pravděpodobné? Ubohé Německo: se svou populační dynamikou se nechystá k expanzi, má problémy samo se sebou. Za padesát let budou čtvrtinu, možná třetinu jeho obyvatel tvořit muslimové. Že by zrovna oni stáli o revizi tzv. Benešových dekretů? – Naše poválečná etnická čistka je morálně politický problém, který má rozměr nejen česko-německý (případně česko-rakouský), ale i vnitročeský. Přesto stále slyšíme i z nejvyšších míst: „Zatloukat, zatloukat, zatloukat...“
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou