26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dvojí vítězství pro dřevorubce Boba

14. 7. 2015

|
Tisk
|

V sobotu byl slavnostně zakončen 50. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Hlavní cenu Křišťálový glóbus stejně jako Cenu ekumenické poroty si z něj odváží americký film Bob a stromy.

Vydání: 2015/29 Papež ukončil nejnáročnější cestu, 14.7.2015, Autor: Lukáš Jirsa

Příloha: Perspektivy 29

Jubilejní ročník karlovarské přehlídky nabídl kromě zvučných a mediálně atraktivních jmen zahraničních hostů – za všechny jmenujme slavného Richarda Gera – především řadu nevšedních filmových zážitků. Do hlavní soutěže letos dramaturgové zařadili třináct snímků, jejichž kvalita byla nesporná. Stejně jako v minulých letech ani letos tedy nebyla práce ekumenické poroty nijak jednoduchá, o čemž svědčí udělení hned dvou ocenění – jak hlavní ceny, tak zvláštního uznání.
Naděje v těžké všednosti
Srdce porotců si nakonec získala celovečerní prvotina režiséra Diego Ongara Bob a stromy. Francouzský filmař žijící v USA se soustředí na nelehký život Boba Tarasuka, dřevorubce a chovatele dobytka, který v tomto tlumeném a dokumentárně laděném dramatu hraje sám sebe. Bob se již desítky let věnuje těžké fyzické práci v těsném sepětí s přírodou. Ať těží dřevo, nebo se stará o svůj dobytek, v jeho zdrsnělé tváři lze číst upracovanost, houževnatost i vůli překonávat těžkosti, jichž je v jeho životě dost a dost. Ekumenická porota ocenila skutečnost, že ačkoli Bobův život provází mnoho chyb – v práci, rodině i ve vztazích k okolí, on vždy nalézá odvahu převzít za všechna svá rozhodnutí a chyby osobní odpovědnost. Tím se do jeho života dostává nenápadná, ale stále trvající naděje.
Snová Píseň písní
Zvláštní uznání ekumenické poroty získal snímek zcela jiného druhu. Film ukrajinské režisérky Evy Neymannové se vrací na začátek minulého století do prostředí ukrajinské židovské komunity. Desetiletý Šimek miluje stejně starou dívku Buzju, hloubku svého citu si ale uvědomí až na prahu dospělosti – ve chvíli, kdy již na Buzjino srdce nemá nárok. Neymannová svoji poetickou vizi nestaví na dramatickém ději, ale mnohem víc na náladách a atmosféře dnes už dávno ztraceného židovského světa. Atmosférické výjevy ze života tradičně žijící komunity střídají poetické vize a sny malého chlapce. Píseň písní je oslavou nejen mladické lásky, ale stejnou měrou i nenávratně ztraceného světa židovských štetlů.
Domácí péče
Jedním ze dvou českých zástupců v hlavní soutěži byla novinka Domácí péče debutanta Slávka Horáka, která v těchto dnech míří i do našich kin. Obětavá pečovatelka Vlasta v podání Aleny Mihulové, jež získala cenu za nejlepší ženský herecký výkon, by se pro druhé rozdala: pacienti, sousedé i rodina včetně svérázného manžela Ládi (Bolek Polívka) přece vždy potřebují její pomoc. Vlasta nevnímá svoji únavu, své city ani své potřeby. V „páchání dobra“ ji zastaví až vážná nemoc, která promění život nejen jí ale i zemitému Láďovi.
Domácí péče zaujme tématem i hereckými výkony, zároveň ale nepřekračuje tradiční český filmový mustr: vztahové drama je zahaleno do komediálního rázu. K tragickému závěru tedy směřujeme přes více či méně komické scénky, ovšem opět – jako v minulosti již tolikrát – bez silnější a odvážnější režisérské vize. Přesto si Domácí péče rozhodně zaslouží naši pozornost.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou