26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zlín ožil filmovým festivalem

10. 6. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/24 Nezavírejme oči před prostitucí, 10.6.2008

Příloha: Doma

Ulice města Zlína zaplnily minulý týden české i zahraniční filmové hvězdy. Konal se zde již 48. ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež, na kterém se letos představilo více než pět set sedmdesát snímků z celého světa. Program festivalu zahájil v neděli – na Den dětí animovaný příběh Česká mše vánoční režiséra Pavla Kubanta, který zajímavým způsobem spojil Rybovu vánoční mši s Ladovým betlémem v jeden celek. Odpoledne pak proběhl na hlavním zlínském náměstí filmový karneval, kde si přišli na své nejmenší návštěvníci. Děti si zatancovaly a zazpívaly společně se svými oblíbenými postavičkami z večerníčků – krtkem, myškou, maxipsem Fíkem. Nechyběl ani Křemílek s Vochomůrkou, kteří letos slaví čtyřicet let.
Od úterního rána se konal na náměstí Míru Den s Českou televizí. Opět byly k vidění pohádkové postavy, náměstí zaplnily rodiny s dětmi, ale také žáci škol. „Moc se mi tu líbí, Zlín festivalem doslova žije,“ říká s nadšením maminka tří dětí Markéta Brázdilová. V náručí chová své nejmladší a pohupuje s ním v rytmu pohádkových písniček. „Děti jsou nadšené z postaviček i z pohádek, program pro ně je velmi pestrý,“ říká maminka.
Odpoledne proběhla před Velkým kinem oblíbená soutěž v malování na chodníku. Jan Čenský, Dana Morávková a Lucie Vondráčková obdrželi ocenění za dlouholetou filmovou činnost pro děti. Umělci získali i svou hvězdu na chodníku slávy.
Filmový festival se každým rokem rozrůstá o nové aktivity. Kromě Zlína probíhal program také v Kroměříži, Uherském Hradišti, Vsetíně a Otrokovicích. Každý ročník festivalu je věnován národní kinematografii některého z evropských států. Letos se diváci seznámili s britskou tvorbou pro děti a mládež. V tzv. Čítárně u Čerta v krajské knihovně Františka Bartoše dětem předčítali Gabriela Vránová, Markéta Hrubešová či Arnošt Goldflam. V rámci festivalu se tradičně konala také mezinárodní soutěž reklamy zaměřené na děti a mládež s názvem Duhová kulička. Její nedílnou součástí je každým rokem odborná konference vztahující se k této problematice.

Vtip, příběh a poučení
Hlavním pilířem festivalu je soutěž hraných a animovaných filmů pro děti a mládež, ve které se letos utkalo 16 celovečerních a 70 krátkých příběhů. Snímky byly k vidění v celkem dvaadvaceti projekčních sálech. Podoba pohádek se během let změnila – v kinech a televizích se množí nadpřirozené příšerky. „Pohádky, které jsou určeny dětem, by měly mít vtip, být poučné, obsahovat nějaký příběh,“ míní novinářka Martina Malá, která je zároveň maminkou dvou dětí. „Dřívější pohádky, jako je právě například Křemílek s Vochomůrkou, toto vše splňují. Pohádky, které známe už několik desítek let, jsou jemné, plné pohody, prostě na dobrou noc. U některých moderních pohádek tomu tak není. Zdaleka ne všechny příběhy dětem něco sdělují. A proto pečlivě vybírám, na co se mé děti dívají,“ doplňuje novinářka. V rámci programu byl také zahájen pátý ročník Mezinárodního festivalu studentských filmů Zlínský pes, který se letos věnoval především významnému výročí animovaného filmu: první plně animovaný snímek s názvem Fantasmagoria vznikl právě před sto lety. Jeho autorem je francouzský animátor Émil Cohle.
Proběhlo také setkání lidí zajímajících se o adopci na dálku s pracovníky občanského sdružení Pro-contact, které se touto činností zabývá. David Skaunic, manažer festivalu Zlínský pes, představil připravovaný projekt Pod Africkým sluncem, který bude součástí příštího ročníku festivalu. Smyslem akce bude během jednoho večera „adoptovat“ co nejvíce dětí. Poprvé se takový večer uskuteční 5. června 2009.

Vlak plný pohádek
Již popáté byl součástí doprovodného programu také tzv. Kinematovlak, který už dva měsíce před zahájením festivalu brázdil česká a slovenská nádraží. Letos vlak přivezl dětem pohádky a večerníčky do jedenadvaceti českých a patnácti slovenských měst. „Každým rokem vozí Kinematovlak filmy především do obcí, kde klasické kino již nemají. Projekce dosud navštívilo více než 90 tisíc diváků,“ říká Petr Koliha, umělecký ředitel festivalu. Tento jedinečný projekt vznikl v roce 2004 ve spolupráci Českých drah a Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně. Hlavním programovým partnerem Kinematovlaku je Česká televize.
Zlínský festival návštěvníkům opět nabídl ty nejlepší snímky ze současné filmové tvorby pro děti a mládež. V celkem sedmi kategoriích soutěžily necelé dvě stovky filmů. Pořadatelem festivalu je společnost FILMFEST spolu se zlínskou radnicí a Univerzitou Tomáše Bati. V rámci doprovodného programu proběhla také řada workshopů, seminářů a charitativních projektů. Uznání za tvůrčí přínos ve filmech pro děti a mládež letos obdržela herečka Iva Janžurová. Podrobnější informace o letošním ročníku i o těch předchozích naleznete na www.zlinfest.cz.
Michaela Straková, čtk, filmfest
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou