26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zapojte ruce, zapojíte srdce!

28. 11. 2012

|
Tisk
|

Větvičky, drátky, korálky, barvy, nejrůznější hmoty…­ Zvláště v předvánoční době i ti nejnešikovnější stále častěji noří ruce do rozmanitých materiálů a pokoušejí se z nich vytvořit něco, čím by okrášlili svůj příbytek nebo potěšili milovanou osobu. Než se na následující stránce pustíte do jednoduchého tvoření s námi, inspirujte se názory těch, kdo se výtvarnem z té či oné stránky zabývají profesionálně.

Vydání: 2012/48 Kardinálové se sešli v Římě, 28.11.2012

Příloha: Doma

Pavla Machalíková, historička umění, výtvarnice a lektorka výtvarných kurzů pro děti

Tvoření a ruční vyrábění čehokoli je v době internetu a všemožného virtuálna způsobem, jak se zastavit, nad něčím přemýšlet a vlastníma rukama něco vytvořit. Zejména s dětmi nesledujeme, aby byl výsledek kdovíjak dokonalý a „krásný“. Jde o proces tvoření, vznikání, vymýšlení, zkrátka o radost z toho, že se nám pod rukama něco rodí, něčemu dáváme tvar. Zároveň máme příležitost se s dětmi posadit, soustředit se na sebe, společně vymýšlet a intenzivně strávit hezkou společnou chvilku. I pro dospělé je tvoření možností najít si čas na klidnou, soustředěnou činnost, kdy se musíme odstřihnout od každodenního shonu a starostí; soustředit se na převedení vlastního nápadu do materiálu a ten více či méně zručně zpracovat. A vůbec přitom nezáleží na předchozí zkušenosti a průpravě. V předvánoční době má pak vyrábění ještě další smysl: jakýmkoli vlastnoručním dárkem či přáníčkem dáváme najevo, že na obdarovaného osobně myslíme a máme ho rádi.

Jana Kadlecová, Křesťanské mateřské centrum matky Markéty Prostějov-Krasice

V našem centru vždy dbáme, aby tvorba odpovídala věku a schopnostem dětí a nekladla na ně přehnané nároky, aby práce děti bavila, přestože všechny třeba nejsou obdařeny výtvarným nadáním. Je důležité, aby se mohly realizovat tak, jak to samy cítí, aniž je někdo příliš ovlivňuje svými představami. Významnější je tvoření samotné než jeho výsledek. A je úžasné pozorovat děti, jak cítí při tvoření radost a pohodu.

Jako pro křesťany je pro nás podstatné propojení tvorby s liturgickým rokem. Dětem to pomůže pochopit nejdůležitější křesťanské svátky, jako jsou právě Vánoce. Letošním adventem nás tak bude provázet tvorba keramických figurek k betlému. Každé dítě vytvoří jednu postavičku a na závěr je společně vložíme do betléma, jenž bude po celé vánoční svátky vystaven v kostele. Každé dítě tak samo sebe přinese narozenému Ježíškovi jako dar. Nebude chybět tvorba adventních věnců a dárečků. Nejvíc se těšíme na chvíle, které společně strávíme povídáním, očekáváním a těšením se na příchod Krista – ať už budeme vyrábět cokoliv.

Michala Gregorová, manažerka galerie ruční tvorby Fler.cz 

Po celých pět let, kdy je v provozu naše internetové tržiště s vlastnoručními výrobky a originály, pozorujeme, jak moc jsme v Česku kreativní a kolik technik existuje. Je úžasné, co všechno dokážou lidské ruce vytvořit! Mám pocit, že ruční práce jsou čím dál populárnější. Není se čemu divit. Většina z nás pracuje u počítače a nezůstává po nás nic hmatatelného. Ruční práce jsou perfektní kompenzací, navíc se u nich skvěle relaxuje.

Ne každý je možná tak šikovný, aby mohl svoje výtvory darovat třeba k Vánocům, tady pak ale nastupuje vybírání a nákup ručně vyrobeného dárku. Ten bude mít vždy větší kouzlo než dárek „klasický“: má totiž svůj příběh a promítá se do něj osobnost tvůrce. V tom jsou „handmade“ dárky jedinečné.

Kamila Anýžová, organizátorka veletrhu Kreativita-Hobby

Zájem o tvoření u nás stále roste. Je to dáno širokou nabídkou v této oblasti i realizací a relaxací, jež s sebou tvoření nese. Věk při vyrábění nezná hranice. Tvoří dvouleté dítě i osmdesátiletá žena. Spousta starších, kteří se většinou věnují pletení, háčkování, šití, si ráda vyzkouší i novou techniku. Mladé ženy a dívky ale nejvíce milují kurzy a techniky spojené s výrobou šperků a scrapbookingem – kolážovitým vrstvením papírových ozdob. Muži, jakkoli se z nich při kreativních akcích stávají spíše „hlídací taťkové“, si rádi s dětmi vyzkouší razítkování, ale také práci s modelovací hmotou.

Tvoření je krásné v tom, že když se rozběhne, najednou je cítit jiná atmosféra: odpočinková, veselá, a hlavně hravá.

Anna Víšková, arteterapeutka, občanské sdružení Letní dům

Během tvůrčí činnosti se odehrávají vnitřní psychické procesy, v nichž tvůrce zpracovává své pocity, zážitky a přání. Tvorba v bezpečném prostředí s podmínkami pro svobodné a nerušené tvoření má sama o sobě léčivý potenciál. Reflexe tvorby, obrazy a jejich příběhy jsou příležitostí, jak si povídat o svých pocitech „nepřímo“, jak pojmenovat a popsat témata, o nichž by se jinak mluvilo těžko. To využíváme při arteterapii, kdy lze pracovat s individuálním přístupem, podporovat žádoucí směr ve výtvarném podání i obsahovém sdělení obrazu, upozorňovat na nosné kroky, které se dějí často jakoby mimochodem, ale mohou souviset s psychickým děním v životě tvůrce. Proto sdružení Letní dům již více než patnáct let nabízí dětem z dětských domovů bezpečí ateliéru, kde mohou ventilovat svá trápení a emoce, stejně jako si od nich mohou při tvorbě odpočinout.

P. Jan Regner SJ, sochař a průvodce kreativními exerciciemi

Tvorba nám nabízí příležitost ventilovat vnitřní přetlaky, kdy je člověk nabitý energií a emocemi. Pro mě byla důležitá od dětství, někdy k nelibosti rodičů, když jsem zrovna počmáral všechny sešity, penál a další školní pomůcky. Nakonec jsem se mohl aspoň na čas věnovat vysněné sochařině a zcela jsem se do ní ponořil. I když mě nakonec Hospodin povolal ke kněžské službě, na tvorbu jsem nezanevřel. Je pro mě stále prostorem sebevyjádření, především ve chvílích, kdy nenalézám slova. Kreativní exercicie, při nichž jsem už doprovázel řadu lidí, mě navíc stále přesvědčují o tom, že umění může být dobrým prostředkem i na cestě k Bohu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou