16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Za sv. Janem Sarkanderem do Holešova

19. 2. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/8 Únor 1948, 19.2.2008, Autor: Pavel Motyčka

Příloha: Doma

Na západním úpatí Hostýnských vrchů, na pomezí Hané a Valašska, na levém břehu říčky Rusavy leží asi dvanáctitisícové město Holešov. Tomu, kdo město navštíví, se nabízí k zhlédnutí celá řada kulturních i přírodních památek. Začněme třeba farním kostelem Nanebevzetí Panny Marie s proslulou Černou kaplí, která nese svůj neobvyklý název podle zabarvení obvodních stěn. Tato skutečnost nám může napovědět, že kaple dříve sloužila jako hrobka majitelů holešovského panství. Děti se ale nemusí bát. Nestraší tu. Jsme přece v kostele. Další zajímavostí kaple jsou dva proti sobě umístěné oltáře. Ten na východní straně s růžovými plameny a obrazem ukřižovaného Krista se nazývá Očistcový. Druhý na západní straně, pojatý jako připomínka úzkostí Ježíše Krista v Getsemanské zahradě, zaujme příchozí svým působivým provedením. V samotném kostele ještě stojí za zhlédnutí prosklená skříňka s ostatky zdejšího faráře Jana Sarkandera, který díky své odvaze uchránil město za třicetileté války před drancováním polských kozáků. Jeho statečnost se výrazně projevila ještě jednou – když i přes mučení nevyzradil zpovědní tajemství. Pro jeho příkladný život jej dnes v celé církvi uctíváme jako světce. Několik stovek metrů od kostela ve směru na Bystřici pod Hostýnem najdeme raně barokní zámek s rozlehlým parkem. Čtvercová budova s arkádovým nádvořím a čtyřmi rohovými věžemi je bohužel kvůli svému technickému stavu nepřístupná. Připravovaná rekonstrukce skýtá naději, že se tato stavba přiblíží ke své někdejší kráse, kterou dnes můžeme obdivovat jen z dobových fotografií. V parku s rozsáhlou okrasnou zahradou nás jistě zaujme systém kanálů uspořádaných do Neptunova trojzubce. Postavíme-li se do osy prostředního kanálu v zadní části parku a budeme se dívat na zámek, zjistíme, že jeho věž se překrývá s věží kostela. Je to náhoda? Nebo to byl záměr stavitele?
Za návštěvu v Holešově stojí i Šachova synagoga s hřbitovem v bývalém židovském městě. Šach byl v 17. století zdejším rabínem a proslul svou učeností. O něm a o dalších nelehkých osudech zdejší židovské komunity pojednává výstava Židé a Morava, kterou můžete navštívit v synagoze. Máte-li o téma židovství hlubší zájem, pak se do Holešova rozjeďte v týdnu od 28. 7. do 2. 8.
To se zde totiž koná Týden židovské kultury. Přednášky, výstavy a koncerty patří k hlavní náplni celého programu.
Milovníci horských kol si mohou vyjet po dobře značených cyklostezkách do nedalekých Hostýnských vrchů. Vedle cyklostezek začínají v Holešově i značené turistické cesty. Během jednodenního výletu můžeme dojít třeba na Rusavu, na Hostýn, nebo k několika zříceninám nedalekých středověkých hradů. Netradiční zážitky nabízí i místní letiště. Lze si objednat vyhlídkový let a podívat se na město z ptačí perspektivy. Pro milovníky adrenalinu je v nabídce i seskok padákem, ale o tom svým dětem snad raději ani neříkejte...
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou