16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Za Maxem Švabinským do Kozlova

18. 11. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/47 Co víme o Romech?, 18.11.2008, Autor: Ludmila Křivancová

Příloha: Doma

Dnešní výlet začneme v České Třebové, ve městě, které je známé jako velká železniční křižovatka a leží v té části královéhradecké diecéze, kde je věřících více než na západě.
Tato oblast se nazývá Českotřebovské mezihoří. Je to krajina pahorků a výlety zde konané mohou zvládnout i průměrní turisté; v zimě si přijdou na své běžkaři.
Kousek nad městem přijdeme ke kapli Panny Marie Pomocné. Kaple pochází z poloviny 19. století a kousek od ní najdeme pramen – letos na podzim byl bohužel vyschlý. K založení kaple se váže řada pověstí. Podle jedné z nich místní dřevorubec zpracovával v lese dříví a při štípání polen se mu zjevila Panna Maria. Když se zpráva o zázraku rozšířila, zavěsili věřící v oněch místech na strom obraz Bohorodičky a později zbudovali dřevěnou kapličku. Vedle stojí hostinec, kde v roce 1851 pobývala Božena Němcová. Pamětní deska upomíná na to, že zde se svými dětmi prožila radostné chvíle.
Půjdeme-li dál, brzy dojdeme na silnici, kde stojí řada starých bříz – alej Maxe Švabinského. Turisté, kteří brzy vstávají a rychle vyhladoví, jistě uvítají, že chata na Kozlovském kopci má otevřeno už od 10 hodin. Vaří zde dobře a pivečko chutná. Kozlov sám pohladí člověka na duši – upravená obydlí, krásná dřevěná kaple z 18. století a hlavně chaloupka Maxe Švabinského. Interiér chaloupky se vrací do doby, kdy zde malíř pobýval. Návštěvníci uvidí původní nábytek, reprodukce Švabinského obrazů, které zde dříve bývaly, i takzvaný Bílý pokoj, který Švabinský zachytil na známém obraze Malá rodinná podobizna.
Chaloupka nebyla přístupná veřejnosti až do roku 2006. Nyní je památkově chráněným objektem ve vlastnictví města České Třebové, které jej zrekonstruovalo. Švabinský jezdil do Kozlova za svou snoubenkou a později manželkou Elou Vejrychovou. Pak se ale rozvedli a malíř si vzal svoji švagrovou. Zdejší krajina Švabinského uchvátila a inspirovala k několika významným obrazům. Na průčelí vedlejšího statku si můžeme prohlédnout obraz Žnečky.
Pokud budete chtít jít jen na kratší vycházku, můžete se vrátit pěšky do České Třebové. Zdatní výletníci mohou jít přes Řetovou na Anderlův chlum a odtud seběhnout do Ústí nad Orlicí.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou