26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Z Osvětiman ke Klimentku

8. 12. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/50 Předvánoční domov, 8.12.2004, Autor: Aleš Palán

Příloha: Doma

Píše se rok 1905. Uprostřed lesů čtyři kilometry cesty od slováckých Osvětiman začíná R. Čechmánek s archeologickým průzkumem. Kope na místě, kde se podle legendy zastavili Cyril s Metodějem a kde nejen že založili kostel sv. Klimenta, ale ostatky tohoto světce tu na nějakou dobu i uložili. Lidová zbožnost sem umístila dokonce místo posledního spočinutí sv. Metoděje; je tedy pravděpodobné, že Čechmánek také hledal Metodějův hrob. 

     Svatý Kliment byl 4. římský papež; pokřtil ho sám sv. Pavel. V době pronásledování prvních křesťanů byl Kliment zajat a jako otrok poslán do mramorových dolů na Krymu. I tady dál kázal evangelium, a proto byl kolem roku 100 vhozen do Černého moře. Klimentův hrob a ostatky našli podle legendy na Krymu roku 861 právě Cyril s Metodějem, nesli je při své pouti po Moravu a ke světcově cti zde zakládali kostely.

     Píše se rok 1912. Nejvýznamnější katolický nakladatel první poloviny 20. století Josef Florian je zklamán nepochopením své práce v rodné Staré Říši na Vysočině. Zlobí ho mimo jiné i to, jak se k jeho činnosti staví místní klérus. Nedávno odkryté místo u Osvětiman, kde byly nalezeny ruiny velkomoravského kostelíka, ho fascinuje natolik, že se sem i s početnou rodinou a několika spolupracovníky stěhuje. Od května 1912 Florian žije a pracuje v „domku za městečkem na cestě do lesa k sv. Klimentu,“ jak ve svých Vzpomínkách píše tehdejší Florianův spolupracovník O. A. Tichý.

„Stěhování na Slovácko bylo ze strany tatínka naprostým krokem do tmy,“ říká dnes vydavatelův syn Jan. „Naivně si myslel, že Slovácko je jiná zem a žijí tam jiní lidé než na Vysočině. Ještě neměl tu zkušenost, že lidé jsou všude stejní.“

Vskutku: během ročního pobytu v Osvětimanech se Florianovým nejen narodil syn Joachim, ale tři dny před Štědrým dnem přišli pro otce početné rodiny četníci a zatkli ho. Po dvou a půl měsících vazby byl katolický vydavatel bez soudu propuštěn a zanedlouho se zklamán a s podlomeným zdravím vrátil na Vysočinu.

„Pobyt pana Floriana si nepamatuju, vždyť jsem se narodil až 30. 3. 1915,“ usmívá se ve dveřích svého domku nejstarší osvětimanský rodák Leopold Berka. „Že měl ale Florian problémy se zdejším panem děkanem, je možné. Pater Brázdil tu nechtěl dovolit ani zřízení školy, bál se, že bude moc pokroková,“ vysvětluje pamětník. Vzpomínek na Klimentek (tak se kostelu sv. Klimenta říká lidově) má devadesátiletý muž celou řadu: „Na svatodušní pondělí a na svatého Václava chodilo nahoru lesem hodinu cesty veliké procesí lidu a já často nosil křížek. Jednou jsme ho s kamarádem nesli až na Velehrad! Poutníci na nás vybrali 25 korun – to byly tehdy nějaké peníze!“ V očích Leopolda Berky zahoří ohníčky šibalství: „Zpátky jsme ho ale už nenesli,“ prozradí. „Dali jsme jednomu chlapovi pětikorunu a on ho vzal za nás.“

Klimentek je místo, které stojí za to navštívit i dnes: dřevěný kostelík sv. Klimenta bývá otevřený a návštěvníci se mohou zapsat do pamětní knihy. (Jeden ze zápisů hlásá: „Je tu mlha jako mlíko, snad trefíme zpátky do civilizace.“) Posedět se dá na lavičkách umístěných přímo v základech vykopávek. Pro zpestření je možné zahrát si na Gorazdově zvonici – deseti kovových ozvučných trubkách. Slavnou minulost připomínají symbolické hroby světců Konstantina a Metoděje, Sávy, Gorazda, Nauma a dalších. Poutník se na tomto podmanivém místě může i občerstvit, pokud mu stačí bystrá voda z osvětimanského potoka, který nedaleko vyvěrá. Jak ovšem připomíná pan Berka, potok míval poetičtější označení – říkalo se mu Metodějka. Mnoho z té dávné poetiky tu přitom přetrvává i do dnešních dnů. Zajděte se tiše přesvědčit.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou