16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vida: nemocní pomáhají nemocným

23. 1. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/4 Fotbalové násilí v zemi papeže, 23.1.2008, Autor: Iva Peřinová

Příloha: Doma

Jitka Styblíková je ředitelkou občanského sdružení Vida. Tato organizace si klade za cíl pomáhat lidem s duševní nemocí. Vychází přitom z jednoduché myšlenky: nejlepší pochopení může nemocnému nabídnout člověk, který měl – nebo má – podobné problémy.

Jak a kdy vzniklo vaše občanské sdružení?

Bylo zaregistrováno v roce 2003, s projektem Vidacenter jsme začínali už o dva roky dříve v rámci Centra péče pro duševní zdraví. Vida je sdružení lidí s duševním onemocněním. Snažíme se smysluplně využít osobní zkušenost nemocných v rámci pomoci druhým. Vidacentra jsou naše informačně poradenská centra. Působíme v Brně, Jihlavě, Jeseníku, Pardubicích, Praze, Plzni, Kolíně, Rakovníku a v Ústí nad Labem.

Mluvíte o „osobní zkušenosti“ s duševní nemocí. Vaši pracovníci jí tedy prošli?
Většina našich poradců si duševní nemocí skutečně prošla, strávila nějaký čas hospitalizací v léčebně a má plný invalidní důchod. Poskytují klientům rady na základě vlastních zkušeností, chodí za pacienty do léčeben. A neprovozují tam jenom vlastní poradenství, ale přináší klientům i podporu a posilu, ukazují jim, že léčebna není konec jejich cesty. Povzbuzují pacienty v myšlence, že se mohou dostat z léčebny ven a normálně fungovat, i když třeba s určitým omezením.

Jak jste úspěšní?
Možnost osobního rozhovoru s člověkem se stejnou zkušeností nic nenahradí. Nemocný, který s danou chorobou žije deset dvacet let, má za sebou spoustu peripetií a je schopen klienta upozornit na klíčové situace, které se mohou v jeho životě vyskytnout a kterým je nutno čelit. Tohle nedokáže žádný profesionál. S klienty hovoříme nejen o nemoci samotné, ale také o možnostech jeho volnočasových aktivit, zaměstnání v chráněných dílnách a podobně. Chodí k nám třeba i lidé, kteří mají hodně volného času a neví, jak se zabavit.

Co takovému člověku nabídnete?
Kontakt na organizace, jež se přímo téhle oblasti věnují. Někteří vhodní jedinci u nás mohou začít pracovat jako poradci. Máme však problém s novým zákonem, který pro sociální pracovníky předepisuje určitou kvalifikaci. Nepočítá totiž s tím, že největší kvalifikací našich poradců je prožitek nemoci. Zákon o sociálních službách tak vhání Vidu do situace, kdy její pracovníci požadovanou kvalifikaci ani splňovat nemohou. Navíc zákon nepamatuje na to, že naším cílem není, aby u nás pracovníci dělali do konce svého života. Tahle práce je motivační i pro ně, i jim něco dává.

Můžete to specifikovat?
Jeden náš pracovník býval na psychiatrii hospitalizován každý rok minimálně dvakrát; od té doby, co pracuje u nás – a je to už šest let – nebyl hospitalizován ani jednou. Neříkám, že jen díky Vidacentru, ale určitě to tomu také napomohlo. Jiní naši pracovníci si našli práci a zapojili se do běžného pracovního procesu.

Pomáháte tedy klientům i s jejich pracovním zařazením?
Naše Vidacentra zpracovávají vlastní adresář různých služeb v daném regionu – obsahují služby, které se týkají vlastního psychiatrického onemocnění, ale třeba i sociální péče a možností zaměstnání. Informace získáváme od zákazníků, kteří takovou zkušeností prošli. Když přijde někdo, kdo hledá práci, můžeme mu pomoci zorientovat se.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou