16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Velké Losiny: čarodějnice a papír

11. 10. 2005

|
Tisk
|

Po vyslovení názvu obce Velké Losiny na Šumpersku mnoha lidem ztuhne krev v žilách: jde totiž o místo svázané s konáním čarodějnických procesů koncem 17. století. Film režiséra Otakara Vávry Kladivo na čarodějnice – odkud řada z nás čerpá své informace - ovšem toto období podává poněkud tendenčně. Za zrůdnými procesy totiž nestála „celá církev“, ale šlo spíše o kriminální chování několika zvrhlých jedinců, kteří posílali lidi na hranici kvůli vlastním ekonomickým výhodám a zvýšení svého politického vlivu.

Vydání: 2005/40 Křesťanská nakladatelství na Slovensku, 11.10.2005, Autor: Aleš Palán

Příloha: Doma

 

Každopádně dnes už Velké Losiny nejsou místem, které obchází hrůza, ale naopak lokalitou, která na malém prostoru nabízí spoustu možností, jak trávit volný čas a odpočinout si.

Lázní s termální vodou není v České republice mnoho. O to víc překvapuje, že Velké Losiny, které mají teplých pramenů hned několik, nejsou přecpány turisty. Ještě v září je otevřen venkovní bazén, kde se dá celý den šplouchat za cenu, která by v některých jiných lázních nestačila ani na čtvrthodinovou koupel. Cestou ke krytému celoročně otevřenému bazénu se návštěvník může napít léčivé vody z pramenu Karel. Pokud jsou jeho léčivé schopnosti úměrné puchu sirouhlíku, jenž se z něho line, odchází z Losin spousta pacientů jistě zcela vyléčených. (Mimochodem: padesátikoruna na hodinu při vstupu do krytého bazénu s vodou teplou 36°C je v porovnání s konkurencí cenou také velmi lidovou.)

Architektonickou dominantou Velkých Losin je zdejší renesanční zámek. Stojí na kraji obce směrem na Šumperk a obklopuje ho pěstěná zahrada s množstvím vzrostlých stromů a vodních ploch – právě počátek podzimu se pak na procházku parkem jeví jako ideální období. Nejreprezentativnějším prostorem zámku je rytířský sál se vzácnými dřevěnými kazetami na svých stěnách. Prohlídka zavede návštěvníky také na kůr zámecké kaple, odkud je možné dolů do hlavní lodi hodit minci pro štěstí. Jak je vidět, štěstí tímto způsobem hledá v kapli mnoho příchozích.

Kdo chápe kostel spíše jako místo modlitby, ten by měl raději vstoupit do losinského farního kostela sv. Jana Křtitele. Šumpersko bývalo a stále je oblastí se silnou protestantskou tradicí – také dva nejkrásnější kostelíky v okolí Losin byly postaveny jako luteránské. Kostel sv. Martina v Žárové nechal postavit roku 1611 majitel losinského panství Jan Jetřich ze Žerotína, kostelík sv. Michala v Maršíkově pak o dva roky dříve Přemyslav II. z Žerotína. Oba kostelíky jsou dřevěné, krásně zachovalé a hned u jejich vchodů bydlí ochotní lidé, kteří je turistům odemknou a ukáží.

První průsvitka

Největší zájem návštěvníků Velkých Losin se ale soustřeďuje na zdejší papírnu. Zdejší ruční papírna je totiž jediným podnikem svého druhu v naší zemi a zdejší výrobky nadále putují skutečně do celého světa. Historie papírny je bohatá a slavná: v roce 1596 tu byla například vyrobena vůbec první průsvitka – list papíru se znakem, který vynikne proti světlu – na světě. Papír se v Losinách stále vyrábí osvědčenými postupy, se kterými se návštěvníci zdejšího Muzea papíru mohou seznámit nejen teoreticky ve vitrínách a při návštěvě výrobny papíru, ale dokonce i prakticky - mohou si papír zkusit vyrobit vlastní rukou. Pokud neuspějete (a chce to skutečně grif!), nezoufejte: krásné výrobky z velkolosinské papírny si můžete zakoupit ve zdejších suvenýrech.

V Losinách si můžete také zahrát minigolf, zajezdit si na koních, horských koloběžkách či minikárách. A pak je tu ještě lákadlo nad jiné vábivé: kouzelná a čistá příroda Jeseníků, na jejich úpatí městečko leží. Zlatým hřebem výletu pak může být nedaleký „největší ze sedmi divů ČR“, jak je nedávno vyhlásila Mladá fronta DNES - přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně (na 2. místě se podle hlasování čtenářů umístil vysílač na Ještědu, 3. byl Pražský hrad).
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou