9.–15. dubna 2024
Aktuální
vydání
15
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Velká Morava v základech

24. 10. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/43 Člověk a zvíře, 24.10.2006

Příloha: Doma

Slováckem se můžeme toulat za vínem, za folklorem či za Velkou Moravou. A právě na tento výlet se vydáme dnes. Cesta do devátého století začíná na frekventované křižovatce v části Starého Města u Uherského Hradiště zvané Na Špitálce. Silnička zatáčí doleva kolem ohrad z vlnitého plechu a neznalému návštěvníkovi se může zdát, že skončí někde u skládky komunálního odpadu. Za průmyslovými objekty ho ale na malém návrší čeká překvapení: národní kulturní památka, za kterou byly prohlášeny základy velkomoravského kostelíka.
Představit si Cyrila a Metoděje, jak tudy procházejí, vyžaduje skutečně značnou porci fantazie a schopnost zapomenout na těsné sousedství průmyslové zóny. Než ale začneme na dílny a fabričky nadávat, uvědomme si, že jen díky průmyslu byla zdejší lokalita objevena: stalo se to v roce 1949 při vybírání štěrku za slepého ramena nedaleké řeky Moravy. Část sakrálního objektu s několika hroby ale přitom vzala za své. Zkuste se projít ve „vnitřních“ prostorách kostelíka, jak ho vyznačují navýšené základy, a popřemýšlet, kde stál svatostánek, kde se shromažďovali věřící a kudy se vůbec chodilo dovnitř...
V nejdříve objevené velkomoravské lokalitě Na Valách (amatéři začali v této části Uherského Hradiště kopat už v 80. letech 19. století) si tuto hru na minulost zopakovat nemůžete. Nad základy zdejšího kostelíka bylo totiž vztyčeno muzeum, a jak známo, exponátů se – navíc nohou – dotýkat nelze. Tento handicap vyvažují mnohé plány, fotografie a exponáty včetně slavného gombíku. (Pokud umíte alespoň trochu slovensky, jistě víte, co to gombík je.) Poznáte zde mimo jiné, že lokalita byla osídlena dávno před Velkou Moravou. Pěkný rozhled po okolí nabízí třetí hradišťská velkomoravská lokalita Sady. O jejím významu svědčí nejen zdaleka viditelná poloha, ale zejména poměrně rozlehlý komplex několika zděných sakrálních staveb. „Západní kostelík byl zřejmě místem výuky katechumenů, zatímco kaple s hrobovou komorou posloužila k uložení pohřbu významného Moravana (pravděpodobně hrob knížete Svatopluka). Západně od celého komplexu byla postavena ještě křtitelnice,“ dočteme se v průvodci.
Komu by to nestačilo, může se po stopách věrozvěstů vydat i do blízkého okolí Uherského Hradiště a Starého Města. Jako průvodce do Modré a Osvětiman si s sebou může vzít i starší čísla Doma. O obou těchto zajímavých lokalitách jsme totiž už psali.
KAREL NOVOTNÝ
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou