26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Studenti v Kroměříži mají svůj parlament

9. 9. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/37 Nové moderní způsoby výchovy, 9.9.2008, Autor: Pavel Motyčka

Příloha: Doma

Je dobré, aby každou skupinu v lidské společnosti někdo zastupoval, prosazoval její zájmy a snažil se zlepšovat její existenční podmínky. Nejinak je tomu u studentů na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži, kde tuto funkci plní již několik let studentský parlament. Byly doby, kdy jeho fungování bylo přerušeno, ale studenti si vždy našli cestu, jak jeho činnost znovu obnovit. Není to důkaz nezlomnosti a nadšení mládí? To také potvrzují slova Vojtěcha Slezáčka ze druhého ročníku: „Ve studentském parlamentu pracuji, abych mohl něco ve škole změnit a mohl se zapojit do věcí, které mě zajímají. Společně se snažíme spoustu věcí zlepšit.“
Pravidelné schůzky zástupců tříd, studentská akademie, organizování nejrůznějších soutěží, večerní promítání filmů, zajištění provozu studentského klubu – to je jen strohý výčet aktivit, do kterých se členové studentského parlamentu pouští. Je až s podivem, kolik toho všichni stihnou. Téměř každý týden nějaká akce pro spolužáky. Všechno ve volném čase. Příprava do školy musí mít totiž přednost. Někteří se však přiznávají, že i výjimka občas nastane. Současný prezident parlamentu Honza Pavel nám prozradil, k čemu všechna ta činnost směřuje: „Naším cílem je podnítit debatu o problémech studentů na naší škole. Dále se snažíme vytvořit co největší nabídku pro volný čas, aby si každý mohl vybrat.“ Nutno podotknout, že ne každá akce se musí u spolužáků setkat s ohlasem. Ale ten, kdo se snaží dělat něco pro druhé, musí s takovou alternativou počítat. Jednoduše řečeno: nasazení pro druhé nepřináší jenom slávu a uznání.

Anglický den
Za uplynulý školní rok se toho hodně podařilo, ale studenti se poctivě přiznávají i ke svým neúspěchům. „Nejvíce se nám podařila Akademie. Přišlo hodně studentů a zájem byl také ze strany rodičů a veřejnosti. Moc nás potěšilo, že lidé byli s programem spokojení,“ vysvětluje Jana Žertová – studentka z kvarty. Je sympatické, že o neúspěších se opět nebojí promluvit prezident – Honza Pavel: „Tento rok jsme poprvé pořádali Anglický den. Moc se o něm nevědělo, tak to ani nevyznělo. Nakonec to spíš bylo o jídle, než aby se studenti něco o Anglii dověděli.“ Chyby prostě patří k práci každého z nás a jen ten, kdo před nimi nestrká hlavu do písku, může rozvíjet svůj osobní potenciál. Jak již vyplývá z předchozích řádků, vrcholem práce těchto nadšených lidí byla v minulém školním roce Akademie. Za účasti biskupa Josefa Hrdličky, představitelů města, učitelů, rodičů a přátel školy vypukl v předposlední májový večer na školním dvoře několikahodinový gejzír originálních vystoupení. Za mnohé jmenujme monumentální příchod prezidenta, parodii na song Dana Nekonečného, artistické vystoupení Honzy Podešvy a Petra Doležala nebo orloj v podání pedagogů gymnázia. O rozsahu celé akce vypovídají slova Michaely Jatiové: „Velkým úspěchem akce byl zájem studentů podílet se na přípravě, organizování a jednotlivých vystoupeních. I když se to nezdá, okolo Akademie lítala půlka školy.“ Během celého večera byla postupně vyhlašována anketa „Zlatá motyčka“. Studenti vybrali citáty a fotografie svých učitelů, o kterých potom tajně hlasovali dokonce i skrze internet. Pozlacený předmět pak vítězi předal někdo z významných hostů.

Rychlá výměna osobností
A co si studenti vymysleli na další rok? „Chceme již v září uspořádat větší akci k Mezinárodnímu dni studentů. Dále budeme pořádat to, co se osvědčilo. A protože funkci prezidenta budu po školních volbách v listopadu předávat dalšímu, chci se nějak s ostatními rozloučit. Další práci pak bude mít v rukou nový prezident a jeho spolupracovníci. Doufám, že přijdou i s něčím novým,“ vyjadřuje své plány a přání Honza Pavel, kterému začaly starosti studenta maturitního ročníku.
Rychlá výměna osobností už ke koloritu střední školy patří. Nezbývá než doufat, že v započaté práci bude někdo pokračovat a rozvíjet ji. Vypadá to, že iniciativní mladí lidé se stále ještě najdou.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou