26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Soutěž kapličky: konec a nový začátek

20. 3. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/12 Jaká jsou naše setkání s Biblí?, 20.3.2006, Autor: Aleš Palán

Příloha: Doma

Nejen na Moravě, ale už i v Čechách proběhl první ročník soutěže v poznávání a mapování drobných sakrálních objektů. Zatímco na Moravě stojí za akcí aktivisté Moravsko-slezské křesťanské akademie (MSKA) Kyjov, v Čechách ji organizuje jednotlivec - Petr Šťastný. „Je veselé, když o mě někde mluví v množném čísle jako o ,organizátorech‘,“ usmívá se.

Uzávěrka české části soutěže nazvaná Kapličky pro Zdeňka Čížkovského byla do konce loňského roku a v rukách „organizátorů“ se sešlo dvacet soutěžních příspěvků. Tento celkem nízký počet Petra Šťastného nemrzí – uvědomuje si, že soutěž byla vyhlášena až na sklonku léta, a nešlo tedy o plnohodnotný rok. Vítěz vyhlášen nebyl. „První cena udělena nebude, protože všechny příspěvky jsou vynikající – do některých jsem se doslova zamiloval,“ pochvaluje si Petr Šťastný. Všechny příspěvky budou odměněny plošně – ceny obstará z vlastních zdrojů organizátor akce a budou doplněny knihami z Karmelitánského nakladatelství – a všechny se automaticky přesunou do soutěže pro rok 2006. Do ní pak mohou své příspěvky posílat i další zájemci, kterým není lhostejný osud kapliček, křížků a božích muk ve svém okolí.

Petr Šťastný žije v Praze a se svými aktivitami začínal ve lhotecké farnosti. Doufal, že se mu podaří sehnat „podobně postiženého blázna“ i z jiných oblastí Čech. Nakonec zatím zůstává sám, ale přesto se mu sešly příspěvky i z Vysočiny, Orlických hor a dalších míst. „Souvisí to s chalupařením; lidé si informaci našli v pražském kostele a po kapličkách se pak poohlédli na chalupě. S tímto efektem jsem nepočítal a moc mě potěšil,“ říká Petr Šťastný.

Cenné je to, že kromě faktického popisu architektury a technického stavu objektu jsou v příspěvcích obsažena jména lidí, kteří se o záchranu sakrální stavbičky zasloužili. Z příspěvků lze vyčíst i silné citové pouto jejich autorů ke kapličkám. Jiří Piskáček píše například o kapličce v Holi na okrese Praha–západ: „Kaple svaté Kateřiny dnes září nádherou. Stojí v tiché obci, kde končí silnice a kde mnoho aut neprojíždí. Říká se, že je zde takové ticho, že je až slyšet. Vesnice i kaplička jsou balzámem v dnešní uspěchané době. Věřím, že tímto balzámem zůstane naše svatá Kateřina i nadále - na věky věků.“

Petra Šťastného velmi potěšila i reakce jednoho faráře od Mladé Boleslavi: „Napsal, že mu kapličky daly posilu do další práce a vědomí, že svět není tak zkažený a zdecimovaný, když se stále ještě konají spontánní akce bez finanční motivace.“

Morava potřetí

Na Moravě a Slezsku byl vyhlášen již třetí ročník této soutěže. „Dejme novou náplň svým procházkám, výletům, pobytům na chatě či chalupě. Dívejme se pozorně kolem sebe a objevujme ona malá tajemství božích muk, křížků u cest, kapliček na okraji lesa a svatých obrázků zavěšených na kmeni starých stromů,“ vybízí organizátoři z kyjovské pobočky MSKA. I když se v prvních dvou ročnících akce sešla celá řada příspěvků, stále ještě zbývají mnohá bílá místa, která se dají popsat, poznat a zdokumentovat.

Jak nás informoval kyjovský člen MSKA Vladimír Výleta, soutěž je letos obohacena o novou kategorii nazvanou „Duchovní stezky“: „Soutěžící mohou navrhnout stezky pro pěší nebo cyklisty kolem menších sakrálních staveb v katastru své obce, celé farnosti, případně na území děkanátu.“ Trasu je třeba zakreslit do kopie turistické mapy, přidat popis trasy a jednotlivých zastávek. Mimo soutěž mohou soutěžící poslat také dvojici fotografií stejné stavby z různého období – před opravou či úklidem a po zvelebení objektu. Uzávěrka soutěže je 30. září 2006; komise vyhodnotí došlé příspěvky a 15 nejzdařilejších odmění.

* * *

Mezi kapličky, které jsou v žalostném stavu, patří i ta v lesích za vesnicí Sirá poblíž obce Zbiroh. Popsala a vyfotografovala ji Anna Maredová: „Vtáhne nás do doby, kdy k sobě měli lidé blíž a s láskou a obětavostí stavěli Pánu a Panně Marii stánek jako poděkování.“ Popis zázraku, který se tu odehrál, a obrázek jsou neporušené: „Zde na přímluvu Marie Panny prohlédnul slepý pacholík čtyři a půl letý Josef Stieler, když se tudy 8. června 1881 vracela spouti ze Sv. Hory jeho matka s ním do Chodova.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou