26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Rodinná politika v Dolním Rakousku

3. 5. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/18 Bohoslovci pod lupou, 3.5.2006, Autor: Zuzana Burdová

Příloha: Doma

Čeští rodiče se mohou v současné době těšit z vyšší finanční dávky porodného, od ledna příštího roku pomůže rodinnému rozpočtu také zvýšený rodičovský příspěvek. Přesto rodinná politika v ČR trpí bezkoncepčností. Dopřejme si malou exkurzi k sousedům do Dolního Rakouska a podívejme se, jak to dělají tam.

Při nedávném sedmém ročníku konference o rodině, která se konala na půdě Senátu, představil dolnorakouskou koncepci dr. Peter Pitzinger, spolkový referent pro rodinu. Konkrétně se ve své přednášce zaměřil na služby pro rodiče malých dětí. Problémy rodin zná na vlastní kůži velmi dobře: sám je otcem pěti dětí.

Porodnost v Dolním Rakousku není zrovna omračující, je nižší než v Irsku a Francii, ale rozhodně vyšší než v České republice, která zaujímá poslední místo pomyslného evropského žebříčku porodnosti. V posledních letech v regionu kolem Vídně dramaticky ubylo především vícečetných rodin. Na jednu ženu tu připadá 1,31 dítěte, optimální pro zachování demografického vývoje společnosti by byla číslovka 2. Při nedávno provedeném průzkumu se však zjistilo, že kdyby se v Dolním Rakousku měly narodit všechny děti, které jsou chtěné, vyšla by přesně ona kýžená číslovka. Politici se proto snaží rodinám ulehčit natolik, aby se všechny chtěné děti i narodily.

Jak toho dosáhnout? Především tím, že se úřady snaží nastavit finanční situaci tak, aby nemít dítě nebylo nadále výhodou. Důležitá je svoboda volby. Rodiče musí mít svobodu rozhodnout se, zda zůstanou doma s dětmi či ne; nemusí tedy jít do práce jen proto, že je to ekonomická nutnost. Tato země totiž zavedla tzv. „řízený příjem na hlavu“. Při vyplácení finančních dávek se hledí na to, kolik a jak starých dětí žije v rodině, případný nižší čistý příjem se dávkami dorovná, aby měli všichni víceméně stejně. V poslední době navíc vzrůstá tlak, aby na určitou dobu zůstávali doma s dětmi i muži. Po třetím roce života dítěte se dávka vyplácí jen za předpokladu, že doma zůstane otec. „Příliš se to ale neosvědčilo, moc rodin této možnosti nevyužívá,“ přiznává dr. Pitzinger.

Denní matky
Když děti dorostou do školkového věku, mohou si rodiče vybrat z 1000 školek po celé zemi, které jsou dopoledne zdarma. Školky jsou chápány jako vzdělávací zařízení, kde se děti naučí např. spisovnou němčinu (něm. Hochdeutsch). Kdo nedůvěřuje institucím, svěřuje své děti tzv. „denním matkám“ (něm. Tagesmutter). Jsou to ženy na mateřské dovolené, které prošly školením a jsou pod neustálou supervizí. Ke svým dětem si přibírají další, o které se starají a za tuto práci dostávají zaplaceno. Částečně na tuto práci přispívá i stát. Výhodu to má i pro jejich vlastní děti, které s těmi hlídanými vytvoří často vztahy podobné sourozeneckým.

Volný čas mohou děti v Dolním Rakousku trávit na hřištích, kterých je všude dostatek, protože jsou považovány za jednu z priorit a každý rok jsou na ně vyčleňovány dotace. Velké rodiny mohou počítat s příspěvky na koupi velkého auta, na dovolenou a mohou se spolehnout na organizované hlídání dětí na školách i během prázdnin.

„Pastelkovné“, které u nás bude letos novinkou, je v této zemi samozřejmostí a rodiče dostávají i příspěvky na sportovní zájezdy dětí. Speciální výši příspěvků mají pak rodiny s dvojčaty a trojčaty. Rodinný referát má navíc i několik telefonistek, které denně trpělivě zodpovídají dotazy rodičů ohledně jednotlivých příspěvků.

Zkrátka nepřicházejí ani sami rodiče, kteří mají možnost dalšího vzdělávání v tzv. škole pro rodiče (něm. Elternschule) Na jejich vzdělání se taktéž přispívá. Výborně funguje spolupráce s katolickou církví - na základě církevní přípravy na manželství, vyvinula tato spolková země vlastní program obdobné přípravy. Přínosem je jistě i rodinný pas, který rodinám poskytuje systém slev a připojištění. Podle průzkumů si jej pořídily téměř všechny dolnorakouské rodiny. V květnu dorazí tato novinka i k nám a bude představena na jižní Moravě.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou