16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Půjdem spolu do Betléma

19. 12. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/51 Vánoční dvojčíslo, 19.12.2006, Autor: Aleš Palán

Příloha: Doma

Vydat se do Betléma mohou na základě výzvy známé koledy mnozí obyvatelé ČR. A nemusí přitom jezdit až do Izraele. Betlém se totiž nazývá místní část obce Samšina v okrese Jičín, i ulice v Hořicích ve stejném okrese. Adresu s názvem Betlém mají také v Žamberku, Žacléři, Poličce a jihočeském Římově. My však půjdeme do jiného Betléma. Nalezneme ho jen kousek od náměstí za řekou Chrudimkou ve východočeském Hlinsku. Jedná se jedinečnou lokalitu roubených domků z poloviny 18. století, která si svou atmosféru udržela dodnes. Dalo by se říci, že to, co v nedalekém skanzenu na Veselém Kopci ukazují jako muzejní expozici, je tady součástí každodenního života města. V domečcích kdysi bydleli drobní řemeslníci, jejich dobu dnes přibližuje expozice historického bydlení a řemesel; samozřejmostí jsou tématicky zaměřené výstavy. V jedné roubené chalupě je prodejna celkem vkusných upomínkových předmětů, keramiky a bylinek. V jiném domku je přívětivá hospůdka. A hlavně: v objektech se stále bydlí, stačí chodit křivolakými uličkami a nasávat atmosféru, která chvílemi jako by vypadla z Alšových obrázků. (Mimochodem: pokud byste si chtěli Alše připomenout, zajděte v Hlinsku do Ježdíkova domu prohlédnout si jeho sgrafita.) 
Po schodech z Betléma vzhůru můžeme dojít ke kostelu Narození Panny Marie. Někoho nejvíce zaujme barokní výzdoba chrámu, jiného název ulice faráře Toufara. Nejstarší stavbou v Hlinsku je tvrz, která v 16. století sloužila jako královská celnice. V roce 1874 zde byl nalezen poklad: 400 českých grošů z doby Václava III. Že by tu třeba nějaký groš ještě zapomněli? Jako dřevěná stavba byla v Hlinsku budována před 410 lety i radnice, do dnešní podoby ji upravili před 150 lety a dřevo nahradil trvalejší stavební materiál. Stojí za to zaklepat i na dveře Městského muzea a galerie – a to nejen proto, že jde o nejstarší muzeum svého druhu v Čechách. Naopak mezi nejmladší – teprve dva roky staré kulturní zařízení – patří Výstavní síň sochaře Karla Lidického.
Vydat se do hlineckého Betléma a nacházet paralely s biblickou zvěstí je lákavé a poetické. Pozor však, abyste se nezatoulali příliš. Hned za Hlinskem byste totiž mohli přijít do vesničky, jejíž název by vás mohl notně překvapit. Její jméno zní Čertovina.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou