26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Posilujte sebedůvěru budoucího prvňáka

20. 8. 2013

|
Tisk
|

Nástup prvorozeného dítěte do školy je přelomová etapa v životě celé rodiny. Jak ji zvládat, aby proběhla co nejklidněji, a kdy je ten správný čas, aby náš potomek šel do první třídy? O tom jsme si povídali s psycholožkou HANOU IMLAUFOVOU z Křesťanské pedagogicko-psychologické poradny v Praze:

Vydání: 2013/34 Žehnalo se poutníkům, květům i čaji, 20.8.2013, Autor: Kateřina Šťastná

Příloha: Doma

V jakém věku dnes děti nastupují do školy?

Povinný nástup do školy mají děti, které do 31. 8. daného kalendářního roku dovrší šesti let. Odklady školní docházky se doporučují ve většině případů u ratolestí narozených o prázdninách nebo v jarních měsících.

Podle čeho se posuzuje, zda je dítě na školu dostatečně zralé?

Hodnotí se celková biopsychosociální zralost. Jedním kritériem je zdravotní stav (je potřeba potvrzení od pediatra) a pak vývojová úroveň jedince. Tam se posuzuje oblast grafomotoriky, výslovnosti, logického myšlení, matematické představy a paměti, pojmového myšlení, laterality (jestli už má vyhraněnou ruku a oko), dále posouzení zrakového a sluchového rozlišování, koncentrace pozornosti, ale také unavitelnost a sociální zralost. Jak je schopen sám se o sebe postarat, obléknout se, zvládnout odloučení od rodičů, do jaké míry je sociálně zralý uspět v kolektivu dětí.

Kdy se doporučuje odklad?

Slyšela jsem, že v některých poradnách dávají odklad školní docházky jen podle data narození. Já si myslím, že pokud je dítě zralé na nástup do školy, mělo by tam jít. Pokud vyšetření prokáže jednu či dvě oblasti, na nichž je potřeba pracovat, a rodiče jsou motivovaní, mohou s potomkem udělat velký kus práce. A již po třech měsících je vidět výsledek. Pokud je takových oblastí víc, doporučíme odklad školní docházky. Vždycky rodičům říkám, že mají rok k dobru, aby s předškolákem dotáhli, co je třeba. Na druhé straně je důležité, aby byl odklad školní docházky smysluplný. Pokud by někdo chtěl jen ratolesti prodloužit dětství, nebyl by to dobrý argument.

Dnes se hovoří i o předčasném nástupu do školy…

To je dnes takový „hit“. Čím dál častěji se stává, že rodiče dětí narozených v září či říjnu chtějí, aby jejich potomek zahájil školní docházku předčasně. Všeobecně se mi ten nápad moc nelíbí, protože nemá smysl v životě nic urychlovat. Ale je pravda, že v několika případech už jsem napsala doporučení pro předčasný nástup do školy. Co vidím jako největší úskalí a co si rodiče často neuvědomují, je unavitelnost dítěte. Ono je třeba chytré, bystré, má vědomosti, ale je unavitelné úměrně věku. Pokud ho posadím do lavic vedle žáků, kteří mohou být prakticky o dva roky starší, nemá šanci se s nimi v tomto ohledu srovnávat. Často s rodiči mluvím také o vzdálenější perspektivě. Když bude například děvče o dva roky mladší než spolužáci, může v období dospívání hůř snášet, že ostatní dívky jsou už vyspělé a ona ještě ne…

Když je dětem v září nebo říjnu sedm let, jsou zase o necelý rok starší než některé jiné. Nemohou se v první třídě nudit?

Toho se rodiče někdy obávají. Myslím si, že je to hodně o vynalézavosti a vstřícnosti učitelů. Třeba pokud už žák umí číst, učitel mu řekne, aby si z domova přinesl knížku, kterou čte, a nebude ho nutit slabikovat s ostatními.

Jak dítě samo vnímá nástup do školy? Jak ho mohou rodiče podpořit?

Je hodně důležité, aby rodiče svého potomka povzbuzovali a pozitivně motivovali. Aby ho podporovali v jeho těšení, aby posilovali jeho sebedůvěru – protože vstupuje do etapy života, kdy bude posuzován podle výkonu. Také je dobré, aby rodiče u svých ratolestí posilovali vůli, aby byly schopny dělat i věci, které je nebaví, a dodělaly je do konce.

Když jde do první třídy prvorozené dítě, je to asi rozdíl, než když jde třetí, páté…

Určitě to velký rozdíl je. Nástup prvorozeného do školy je velkým zlomem, ale myslím, že i u dalších dětí by rodiče měli dbát na to, aby jim věnovali dostatek času a pozornosti. A také aby své potomky nesrovnávali. Když jde do školy prvorozený, měli bychom mu pořídit psací stůl, nebo alespoň koutek, kde budou věci do školy. A důsledně oddělit učení od hraček. Když pak se školákem dělá rodič úkoly, měli by si mladší sourozenci zvykat, že nebudou rušit a chvíli si budou hrát sami.

Co doporučujete udělat pro to, aby proběhl nástup do školy v pohodě pro potomky i rodiče?

Myslím, že k pohodě přispěje, když na všechno bude dostatek času. Když nebudou uspěchaná rána. Pak může pomoct, když žena nenastupuje do práce v době, kdy jde dítě do první třídy, protože to je další zátěžová situace pro rodinu. Také je dobré neprezentovat před ratolestí své obavy – například když nám paní učitelka není úplně sympatická. Také bych doporučila zajímat se o potomka, naslouchat mu, trávit s ním dostatek času a nezahltit ho kroužky, aby měl čas i na odpočinek.

Dá se poradit, podle čeho vybírat školu?

To je častá otázka rodičů. Kritérií je mnoho, ale já vždycky říkám, že při rozhodování je třeba zohlednit všechny členy rodiny, protože nástup dítěte do školy se týká všech. Pokud rodiče uvažují o dojíždění potomka do školy, měli by si dobře rozmyslet, zda opravdu stojí za to, aby dojížděli delší vzdálenost se všemi ostatními sourozenci. Je také dobré zohlednit další volnočasové aktivity ratolesti – pokud má různé kroužky, aby nemusela daleko dojíždět. A myslím si, že když je dítě šikovné, o nic nepřijde, i když nevyberete tu „vyhlášenou“ školu. Po páté třídě ho můžete dát na víceleté gymnázium a pak už je schopno dojíždět samo i na delší vzdálenosti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou