16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

POLANA BREGANTOVÁ

28. 10. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/17 Církev a média, 28.10.2004, Autor: Iva Tereza Grosskopfová

Příloha: Doma

Dcera Olbrama Zoubka a Evy Kmentové. Narozena v roce 1954. Absolventka VŠ knihovnické. Pracuje v Ústavu dějin umění jako bibliografka. Práci miluje, i když původně chtěla studovat divadelní vědu. Manžel Michal Bregant, filmový historik, je děkanem FAMU. Společně s dvěma syny (16, 14) žijí v Jevanech u Prahy.

Na co jste ve svém životě hrdá?
Víte, můj život, to je jedna dobrá věc za druhou. Mám výbornou rodinu. Není nic, na co bych si mohla stěžovat. Kdybych měla říci, co mě v poslední době potěšilo v práci, snad participace na úspěšné knížce Jan Zrzavý.

Co vás oslovilo z tatínkovy dílny?
Hodně si považuji některých jeho starších věcí, vystavených dnes na zámku v Litomyšli. Například „Chodci, kteří se potkávají“ jsou výborní!

Tvořila jste někdy s otcem dvojici sochař-modelka?
Poprvé mně byly jen čtyři roky a tehdy se nejednalo o dvojici, ale hned o celé sousoší s názvem „Rodina“, kde je vlastně zachycena šťastná atmosféra mého dětství. Toto téma pak zpracovával tatínek ještě jednou. Ještě podle mě vytvořil v mých šestnácti letech sochu pro Národní svaz studentstva.

Co vám dělá radost?
Když jsme doma všichni v pohodě a můžeme společně se syny prožít příjemný den.

Víte, jak tráví dny tatínek?
Hodně pracuje a kromě práce má stále velké množství návštěv. A protože je i starostou Umělecké besedy, zasedá výbor u něho doma. No a do toho ještě společenské akce. Když chci otce navštívit, nejprve se ohlásím telefonem. Respektuji jeho výsostné právo na to být unavený a velmi rozumím nápisu u vchodu do jeho ateliéru: „Život a světlo jsou krátké, proto prosím o stručnost.“

Co obdivujete na svém otci?
Nejvíce snad velkorysost. Nelpí na malichernostech a zbytečnostech.

A co je rozhodující ve vašem životě?
Vztahy s druhými a výchova příkladem, což jsem získala od rodičů. Důležité je pro mě nestydět se sama za sebe a hlubší vnitřní slušnost. To, že jsem prožila dobré dětství, zavazuje.

Na co se těšíte?
Na „zoubkovský“ sraz. U příležitosti osmdesátých narozenin strýce se koncem dubna v Ramzovském sedle v Jeseníkách sejde celá naše široká rodina a bude příjemné se zase vidět.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou