26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Perspektivní zaměstnání

29. 4. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/18 Čína - země plná kontrastů, 29.4.2008, Autor: Gabriela Plačková

Příloha: Doma

Možná máte doma dítě ve věku, kdy začíná vážně přemýšlet o svém budoucím zaměstnání a společně listujete brožurkami nabídek středních nebo vysokých škol. Možná vaše dítě nemá jasnou představu, co by vlastně chtělo dělat. Pokud patříte mezi 71 % lidí, kteří si podle údajů Centra pro výzkum veřejného mínění (CVMM) myslí, že nejdůležitější je jistota zaměstnání, pak by vás mohl zajímat současný přehled těch nejperspektivnějších. Když se vaše dítě pro některé z nich rozhodne, pak nemusí mít obavu, že o ně v daném oboru nebude po studiích zájem.

Na prvním místě jsou to technické obory, ať už s vysokoškolským, nebo jen středoškolským technickým vzděláním. „V těchto odvětvích je podle nabídky pracovních míst na internetu velká poptávka,“ říká Jana Skalová ze společnosti LMC provozující internetové stránky Job.cz a Práce.cz.
Jestliže se budeme řídit pouze ukazateli perspektivnosti těchto povolání, je to skutečně nejlepší investice do vlastní budoucnosti. Důležité u těchto oborů ale nejsou již jen odborné znalosti, nýbrž také znalost angličtiny, případně němčiny. Nároky se dnes zkrátka zvyšují. Konstrukční činnost se totiž často odehrává na dálku a v mezinárodních týmech – podmínkou je tedy zároveň dobrá schopnost komunikace.
Lidé s technickým vzděláním nacházejí uplatnění nejen ve vývoji či výrobě, ale i v obchodu. Prodej složitých zařízení vyžaduje technické zázemí zároveň se znalostmi marketingu a obchodní vlohy.
Nedostatek pracovníků v těchto oborech potvrzuje i account manažer LMC Alfréd Simun, a to zejména u zaměstnání zaměřených na výrobu: „Stále trvá citelný nedostatek konstruktérů, technologů, operátorů CNC.“ Jinak je tomu ale z pohledu prestižnosti zaměstnání. Prvnímu místu se bezkonkurenčně těší povolání lékaře, které je však náročností studia ledaskomu nepřístupné.
Na druhém místě je vědec, třetí a čtvrté místo zaujímá učitel vysoké a následně základní školy. Smutnou skutečností je údaj, že povolání kněze se ocitá na jednom z posledních míst žebříčku – dvaadvacátém. Za ním jsou podle výzkumu CVMM již jen prodavačka, sekretářka, poslanec a uklízečka. Na vrcholu poptávky si už několik let stojí počítačoví mágové – IT specialisté. U programátorů nové generace se vyžaduje nejen znalost programovacích jazyků, ale i znalost fungování a potřeb firem, schopnost řízení týmů, jednání s klientem a také obchodní dovednosti.
U předchozích dvou zaměstnání jsou podmínkou technické vlohy, kterými ne každý oplývá. Perspektivní profese jsou ale i v jiných oblastech. Podmínkou je však znalost cizích jazyků.
Pokud vaše dítě vystuduje střední školu, naučí se základům práce s počítačem a kromě angličtiny bude ještě vládnout některým z dalších evropských jazyků, pak by pro něj neměl být problém najít si práci.
Podle Jany Skalové se uplatní na obchodních pozicích ve všech odvětvích. Středoškoláky totiž hledají mnohé firmy, které v České republice vybudovaly svá střediska služeb.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou