26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

P. Kubíček o přirozených metodách plánovaného rodičovství

13. 9. 2005

|
Tisk
|

Z knihy Ladislava Kubíčka Velké tajemství, manželství jako umělecké dílo (Matice Cyrilometodějská 2001) 

Vydání: 2005/38 55 let od vzniku PTP, 13.9.2005, Autor: Aleš Palán

Příloha: Doma

Právě před rokem - 11. září 2004 - byl na své faře v Třebenicích brutálně zavražděn spolupracovník přílohy Doma P. MUDr. Ladislav Kubíček. Jako kněz a lékař se specializací na gynekologii a psychiatrii pomohl řadě žen v mezních životních situacích. Pater Ladislav se nevyhýbal konkrétním odpovědím na otázky, na něž se někdy odpovídá skutečně těžko. Jeho text o přirozených metodách plánovaného rodičovství, který na tomto místě zveřejňujeme, je velmi aktuální právě v těchto dnech, kdy probíhá legislativní proces týkající se této oblasti.

 

Metoda plodného a neplodného období má jednu praktickou výhodu. Každá věc - byť je sebekrásnější - zevšední a ztratí na své přitažlivosti, když ji budete mít denně na očích, když ji budete mít jako součást oděvu denně na sobě. A protože člověk touží stále po něčem novém a zajímavém, hledá různé zlepšováky. Když je všechny vyčerpá, hledá potěšení jinde - ovšem se všemi následky. I toto je prokletí antikoncepce: zevšednění.

Cyklus ženy se tak zajímavě „vyvinul“, že při menstruaci nejen nastává neplodné období, ale nežádoucí je i samo objetí. Následuje krátké neplodné období, které je naopak po menstruačním „půstu“ pozváním k objetí. Po něm nastává zhruba desetidenní období plodné, a když mají manželé dostatečné důvody proti početí dítěte, naučí se projevit si tehdy svou lásku bez vrcholného spojení. Po tomto období mají k dispozici delší bezpečné neplodné období až do příští menstruace.

Jak se tato období vhodně střídají! Že by to tak z lásky k člověku naplánoval nějaký tajemný Programátor, který zná lidskou psychiku i nebezpečí zevšednění?

I podle dotazníků psychologických poraden je tato metoda osvědčeným prostředkem proti zevšednění a zároveň nutí manžele ke kvalitním vzájemným vztahům, ke kvalitnějšímu duchovnímu životu, k ušlechtilosti, pro kterou je sebekázeň nutným předpokladem. Chceme přece obrodu života, obrodu rodin. Kam spěje současný vývoj, toho jsme svědky.

Faktem je, že i tato metoda je nespolehlivá, dochází při ní k neplánovaným početím. Ale žádná metoda není stoprocentně spolehlivá a tato metoda má - ve srovnání s ostatními - procento selhání velmi nízké. Ještě se nestalo, že by mi manželé po letech neplánované dítě vyčetli. Naopak jsem dobře viděl, že si mohu dovolit jim připomenout, že se toto dítě nemělo narodit!

Jsme herci na jevišti a máme v rámci svého života přesné poslání. Jestli je náš život už nějak zakódován ve scénáři autora našeho životního dramatu (a tímto autorem je Bůh, který nás má rád a který nás také pro svou lásku stvořil a na každém kroku nás k ní vede), nemohou existovat žádné nesrovnalosti. Náš Otec přece o našich možnostech i nemožnostech ví, ví i o naší ekonomice, našich schopnostech pedagogických i zdravotních. Zcela určitě nás nechce trápit a nemá na mysli jen kvantitu našich dětí, nýbrž chce, abychom mu vychovali kvalitní děti Boží. Kdyby Beethoven napsal jen dvě symfonie a řekl si, že mu to stačí... Napsal jich devět a právě ta poslední je nejkrásnější. Děkan v jednom moravském městě je devátým dítětem své matky. Také jeho rodičům vytýkali, že těch osm dětí je až dost. Jeden z našich dirigentů, národní umělec, se narodil jako desáté dítě, když bylo matce padesát let! Všichni manželé se musejí upřímně naučit vyslovovat „Buď vůle tvá“ a chtít tuto vůli slyšet a plnit ji.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou