26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ohrožená mládež sídliště v ohrožení

23. 10. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/43 Strašák zvaný Eldéenka, 23.10.2007, Autor: Gabriela Plačková

Příloha: Doma

Na vybetonovaném plácku před vchodem do přízemní budovy se povalují nedopalky cigaret. Vchodové dveře jsou otevřeny dokořán a v povzdálí postává několik pokuřujících puberťáků. Takřka v centru pražského barrandovského sídliště se v této budově nachází Misijní středisko. Jeho budoucnost je ohrožena. V červnu příštího roku totiž vyprší středisku nájemní smlouva. Zastupitelstvo městské části Prahy 5 – které budova na pozemku Magistrátu hlavního města patří – ji chce v rámci likvidace provizorních staveb zbourat.
Dlouhou chodbou, protínající celý domek, brouzdají děti, kterým právě skončila hodina náboženství. „Jednou týdně vyučuji ve středisku děti ze sídliště a večer sloužím mši svatou,“ říká dominikánský kněz Irenej Šiklar, jehož hlavním působištěm je nedaleký Zlíchov. Sídlištních dětí, které tady tráví svůj volný čas, jsou desítky. Své útočiště zde má v současné době celkem pět skautských oddílů, spolek ochránců přírody, dopolední školička, kurzy břišního tance, dětský bazárek...

Placený za hraní fotbálku
Před třemi lety vypsala farnost výběrové řízení na vedoucího Misijního střediska. Stal se jím Jakub Černý, jenž se chtěl zaměřit zejména na mládež. Jeho přání mít v klubu pedagogické pracovníky, kteří v něm budou přítomni po celou dobu provozu, se naplnilo. Klub je otevřen každý všední den od dvou hodin až do osmi hodin večer. Pedagogické služby vykonávají studentky. Denně sem přichází padesát až šedesát mladých. Mohou tady hrát kulečník či stolní fotbálek, ve vedlejší místnosti je k dispozici pingpongový stůl. Mají tu také projektor k pouštění filmů a nebo společně poslouchají muziku. Nejde o prostor zářící novotou, naopak: zařízení je střídmé a jakoby společensky unavené. Zkrátka přesně takové, v jakém se mladý člověk bude cítit neformálně a dobře. „Někdy z legrace říkám, že jsem placený za to, abych si tady s mladými hrál fotbálek. Ono totiž nejde, abych jim říkal, co mají dělat. Když si s nimi chci popovídat a najít k nim cestu, musím jejich aktivity dělat s nimi,“ říká vedoucí a zároveň správce centra pan Černý. Svým působením v klubu pomáhá najít mladým lidem cestu k Bohu.
Nebýt klubu, trávily by desítky mladých lidí svůj volný čas s největší pravděpodobností někde v ulicích sídliště. „Chodím sem každý den a trávím tady celé odpoledne,“ říká asi patnáctiletá dívka a přihlíží, jak kluci hrají stolní fotbal.

Skautky s petičními archy
Bohužel je ale možné, že dívka za pár měsíců nebude mít kam se svou partou zajít. V polovině září se v Misijním středisku sešel s několika zainteresovanými lidmi generální vikář Michael Slavík, aby společně jednali o jeho budoucnosti. „Při jednání nedošlo k žádnému závěru. Později byla dána měsíční lhůta, v níž se má zastupitelstvo rozhodnout, co bude dál. Čeká se na posudek stavebního úřadu, který má posoudit stav budovy a případnou možnost prodloužení kolaudace. Její platnost vyprší již v březnu,“ uvádí inženýr Petr Dvořák, vedoucí realitního oddělení správy majetku pražského arcibiskupství, který se jednání také zúčastnil. Barrandovští obyvatelé ale nelenili a sepsali petici, v níž žádají zastupitele, aby středisko zachovali. Do petiční akce se zapojil i dívčí skautský oddíl Argiope, který má v prostorách střediska svou klubovnu už třináct let a byl jedním z jejích prvních „obyvatel“.
„Blízko je malý lesík, který je ideální pro různé hry. Klubovnu bychom opouštěly nerady. První školní den jsme proto sbíraly podpisy pod petici před barrandovskými školami a když bylo zasedání zastupitelstva Prahy 5, postavily jsme s dalšími uživateli střediska přímo proti budově úřadu před kostelem svatého Václava stánek, kde jsme také nechávaly petici podepsat,“ říká hlavní vedoucí oddílu dvacetiletá Magdaléna Hromková. Dohromady se pod petici podepsalo zhruba jeden a půl tisíce barrandovských obyvatel. Skautkám ale nejde jen o vlastní klubovnu. Cítí se být propojené s celým Misijním střediskem a byly by rády, kdyby se podařilo zachovat všechny aktivity pohromadě. „Máme již několik let různé společné akce, do nichž se zapojuje celé středisko a byla by škoda o ně přijít,“ dodává vedoucí oddílu. Kdysi se na pozemku, na kterém Misijní středisko stojí, plánoval minigolf. O takovém plánu již ale nyní Městský úřad Prahy 5 nemluví. Nicméně se chce zbavit všech provizorních staveb, mezi něž budova střediska patří. Proti jeho činnosti úřad nic nenamítá, ale žádnou alternativu pro společné udržení všech v něm sídlících aktivit nenabízí. Pražská diecéze zažádala o odkoupení daného pozemku, vyjádření ale ještě nedostala.
„Církev jednoznačně deklarovala, že chce na Barrandově působit. Ať to již bude v této budově, nebo jinde. Rada městské části nabízela různé jiné prostory, ale žádný neumožňoval zachovat Misijní středisko v podobě, v jaké nyní funguje,“ říká Petr Dvořák z pražského arcibiskupství. Najít nové prostory pro skautské klubovny, školičku nebo výuku náboženství však není tak velkým problémem jako najít vhodný objekt pro klub ohrožené mládeže. Vedoucí centra k tomu dodává: „Jsou to mlaďoši, kterým nemůžeme udělat klubovnu někde v kočárkárně, protože dům by okamžitě pocítil, že tam taková mládež chodí. Byly by z toho problémy. Tito mladí také nebudou chodit do nějakých nových prostor. Starý teskáč je pro provozování takového klubu ideální.“
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou