26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Odborník radí: hlavně trpělivost

14. 10. 2014

|
Tisk
|

Jak si poradit s malými školáky, kteří nemají rádi zeleninu a sport?

Vydání: 2014/42 Ujměte se rodin na útěku!, 14.10.2014, Autor: Jana Divoká

Příloha: Doma

Pro děti i dospělé platí stejné principy vhodného stravování, tj. pravidelnost, vyváženost a pestrost stravy, ale dítě rozhodně není „malý dospělý“. Doporučené denní dávky živin, vitaminů a minerálů pro děti se liší podle jejich věku a pohlaví, a nelze je tedy zúžit na jedno „obecné“ doporučení optimálních denních dávek. Abychom potomkovi zajistili vyvážený jídelníček – tedy i oběd – můžeme se držet u každého jídla principu „zdravého talíře“, z něhož 1/3 tvoří sacharidová složka (pečivo, příloha, ovoce), 1/3 bílkovinná složka (maso, mléčné výrobky, sýry apod.) a 1/3 zelenina.
Jak zpříjemnit zeleninu?
Osvědčilo se děti k zelenině ani jinému jídlu nenutit. Chce to tedy spíše obrovskou trpělivost rodičů, kteří vytrvají a ratolesti nenásilně servírují jídlo, jež odmítá. Většina rodičů neví nic o neofobii k jídlu a po prvním odmítnutí potraviny potomkem svou snahu vzdá.
Dítě dělá rádo věci, které jsou mu známé, nechce konzumovat novou potravinu, ale když se podávání opakuje, zvykne si, zvláště je-li upravována a servírována v různých variantách nebo v kombinaci se známými potravinami. A pamatujme, že pro ratolest je veledůležité, jakým příkladem jí jdeme my rodiče!
Tipy na dětské svačiny
Vhodná svačina doplněná o nápoj by neměla chybět v žádné ze školních aktovek. Ke svačině je vhodné dát školákovi například kus pečiva (lze střídat druhy) s rostlinným tukem, sýrem, šunkou či vhodnou pomazánkou, doplněný zeleninou. Další variantou je jogurt či jiný zakysaný mléčný výrobek a ovoce nebo müsli tyčinka. Jako svačina může též velice dobře posloužit zeleninový salát s přírodním sýrem. Sladké svačiny by se měly stát výjimkou. Jestliže zvolíte sladkou svačinu (buchtu, koláč, perník, sušenku atd.), doplňte ji mlékem, jogurtem nebo jinou potravinou bílkovinné povahy.
Jestliže se v dětském jídelníčku objevuje mnoho sladkostí a sladkých jídel, která nahrazují vyvážené pokrmy, je vhodné vést ratolest k postupnému snižování množství. Striktní omezení a zákazy většinou nevedou k cíli. Nejprve lze snížit počet kusů za týden, domluvit se na polovičních porcích, než je zvyklá, a postupně se pokusit o nahrazování sladkosti mističkou sušeného ovoce, čerstvým ovocem s tvarohem či jogurtem apod. Důležité je také brát v potaz pohybovou aktivitu dítěte a případně zařadit sladkost do jeho jídelníčku v den, kdy se více hýbe a vydává víc energie. Potomka tím učíme kompenzovat navíc přijatou energii pohybem, a dáváme mu tak do vínku i jisté preventivní opatření proti vzniku nadváhy. A také pamatujme, že co není doma, to se většinou nesní!
Jaký tip pohybu je na hubnutí nejlepší?
Nemám moc ráda sousloví „pohyb na hubnutí“. Při hubnutí jde především o snížení energetického příjmu a zvýšení výdeje. Pokud se ratolest bude hýbat, ale neupraví jídelníček, jen pohybem většinou nezhubne. Pohyb má ale i jiné pozitivní dopady na zdraví.
Základem pro vytváření vztahu dítěte k pohybové aktivitě je rodina – vzor rodičů. Pohyb by ho měl především bavit a motivovat, aby se stal nedílnou součástí jeho životního stylu. Pohybovou aktivitou však nerozumíme jen vykonávání sportovní činnosti, ale i podporu rutinních úkonů – jako pomoc s běžnými domácími pracemi, venčení psa, pobyt venku s kamarády a samozřejmě chůze. Lze například chodit do školy a ze školy či školky pěšky, s malými dětmi pak na pravidelné pěší procházky.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou