26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Náboženství je součástí života školky

10. 10. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/41 Jaké sny mají staří lidé?, 10.10.2006, Autor: Gabriela Plačková

Příloha: Doma

V kruhu vysokých panelových domů se krčí nízká budova lemovaná zahradou a vzrostlými stromy. Jde o jednu z mnoha nevzhledných mateřských školek postavených za komunismu.Jsme na pražských Lužinách, nedaleko stanice metra. Když zdejší děti dorostou do školkového věku, mohou si jejich maminky vybírat z několika mateřských školek. Jednou z možností je mezi paneláky skrytá církevní mateřská škola Srdíčko.

Na vyznání se neptáme

„Vy tady nemáte koš na špinavé prádlo. To my ho doma máme,“ informuje paní ředitelku jeden z chlapečků, který neví, kam má uklidit své počůrané tepláčky. Ředitelka Markéta Suchlová mu chce pomoci s převlékáním, ale zjišťuje, že šlo o planý poplach.
Na skleněných vchodových dveřích jsou vymalovány žabky; každé ze čtyř oddělení školky má ve znamení nějaké zvířátko. Děti se připravují na odchod na přilehlou zahradu a paní ředitelka společně s jednou pomocnicí trpělivě vyčkává, až se oblečou a přezují. Když je třeba, tak dětem pomohou. „Nemáme v našich odděleních děti rozdělené podle věku. Děti jsou věkově namíchané, myslíme si, že je to tak lepší a přirozenější. V rodině jsou většinou sourozenci také různě staří,“ říká Markéta Suchlová a vede děti k pískovišti určenému pro jejich třídu.
Zahrada je veliká, a tak je na ní dost místa pro čtyři herní kouty s pískovištěm - pro každé oddělení zvlášť. „Já mám s sebou malé kuřátko, to je můj kamarád,“ říká malá Helenka, která je tu dnes poprvé a tiskne si k sobě malého plyšáka. Nejprve má trochu na krajíčku a bloumavě postává u pískoviště, ale za chvíli se už zapojuje do hry.
„Když jsem sem minulý rok nastoupila na místo ředitelky, školka byla zadlužená - byl tu dost vysoký nájem, který se nám podařilo tento rok snížit skoro na polovinu,“ vysvětluje ředitelka Srdíčka. Školka je neziskovou organizací a prostředky na svůj provoz získává částečně od ministerstva školství, z příspěvků církve a zbytek z různých grantů, o které musí žádat. „Když děti přijímáme, neptáme se rodičů, zda jsou věřící, ale musí souhlasit s tím, že křesťanství je součástí naší výchovy. Myslím si, že dětí z věřících rodin je tu tak polovina,“ doplňuje ředitelka.

Postižené mezi zdravými
V Srdíčku již před několika lety umožnili integraci postižených dětí. Nyní zde mají pětiletou Evičku, která potřebuje ke svému zapojení se mezi děti stálou přítomnost osobní asistentky. „Evička po narození prodělala dětskou mozkovou obrnu a já s ní trávím vždy celé dopoledne. Všechen čas tady věnuji jí, aby se, pokud je to možné, zapojila mezi ostatní děti,“ popisuje Simona Krutská. Evička mezi tím nečekaně rychle utrhne jeden z květů kytice stojící na stole a asistentka jí vysvětluje, že to se kytičkám dělat nesmí. „Musím taky stále dávat pozor, aby Evička některé z dětí neuhodila a neublížila mu. Snažím se, aby byla ostatním sympatická a děti ji rády přijímaly. Asistent musí zajistit, aby kontakt s dětmi fungoval a postižené dítě nepobývalo ve školce jakoby na úkor zdravých dětí. Ty mohou být naopak díky integraci více vedeny ke křesťanské pomoci druhému. Trávení času s postiženým dítětem jim může být velkým přínosem,“ dodává Eviččina asistentka.
Učitelky v Srdíčku jsou integraci postižených dětí otevřené, a to práci asistentky usnadňuje. Vlastního asistenta, kterého postižené děti ke svému fungování školce potřebují, hradí ministerstvo školství. „Je velkou výhodou, že pokud je dítě diagnostikováno a asistenta skutečně potřebuje, tak ho dostane,“ říká Simona Krutská, která se ve zdejší školce předchozí tři roky věnovala autistickému chlapci.

Mariánská soška mezi květinami
Letošní prázdniny byly pro školku ve znamení malování a velkých úprav interiéru. Zdi svítí novou žlutou barvou a ve třídách je útulně. V jednom koutku je vyrobeno malé sezení na polštářík, kryté zavěšenou moskytiérou, v dalším kuchyňka pro holčičky, v jiném stavebnice. „Odstranily jsme zbytečné kusy nábytku, některé staré upravily a přibylo také pár nových. Vytvořily jsme dětem příjemné koutky na hraní a ony jsou v nich spokojené,“ pochvaluje si jedna ze zdejších pracovnic. Každé oddělení má vlastní hernu, jídelnu a tělocvičnu, která slouží také jako ložnice na odpolední spaní.
Mezi květinami na chodbě je postavena soška Panny Marie, které je zdejší školka zasvěcená. „Snažíme se, aby náboženství bylo přirozenou součástí běhu školky. Nechceme dětem „drilovat“ nějaká náboženská fakta; společně s nimi si zpíváme, modlíme se před jídlem, mluvíme o významných křesťanských svátcích a světcích. Spolupracujeme s nedalekým Komunitním centrem svatého Prokopa. Společně pořádáme třeba adventní slavnost, která je přístupná i veřejnosti,“ říká Markéta Suchlová. Z iniciativy rodičů vzešla ve školce setkání „Káva od srdce“, která se pravidelně konají každé druhé pondělí. Během nich si rodiče mohou poslechnout přednášky týkající se například výchovy či teologie.
V Srdíčku se snaží klást důraz na vzájemné vztahy a když nastanou konflikty, nevyhýbají se jejich řešení. Jak říká zdejší paní ředitelka: „Našim cílem je, aby zde vyrůstaly vyrovnané děti vnímavé ke svému okolí. Koneckonců se naše Srdíčko řídí mottem převzatým z knížky Malý princ - Správně vidíme jen srdcem.“
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou